De gemiddelde Belg eet 75 kg frieten per jaar. Belgische frituren zijn goed voor een marktaandeel van 29% op de totale frietmarkt. Als we kijken naar buitenshuis eten is dat aandeel 40%.
In België is de aardappelconsumptie per persoon per jaar ongeveer gelijk. In België bedraagt deze ongeveer 80 á 85 kilo per persoon. Van deze 80 tot 85 kilo aardappelen wordt er voor ca. 20 kilo aan friet gegeten.
85% van de Vlamingen eet minstens één keer maand frieten en meer dan 60% doet dat minstens wekelijks. Nagenoeg de helft (48%) van de frieten wordt thuis gebakken, 27% wordt afgehaald en 25% wordt buitenshuis geconsumeerd.
Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
2. Hoeveel friet eet een Nederlander per jaar? Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2014 eet elke Nederlander jaarlijks gemiddeld maar liefst 18 kilo friet! Het CBS heeft daar overigens wel diepvriesaardappelen, aardappelschijfjes en rösti bij meegeteld.
In België vind je ze in 'koten', barakken of omgebouwde caravans, maar er zijn net zo goed meer 'chique' frituren met tafeltjes. Daar betaal je dan ook meer. Ongeacht de plaats of stijl zijn frieten enorm populair in België. De gemiddelde Belg eet 75 kg frieten per jaar.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Gezond of niet, Nederlanders eten heel veel friet. Ruim vier op de tien mensen doet dat minstens één keer per week. En dan het liefst van de snackbar, met mayonaise.
Ongeveer de helft van de Belgen eet minstens één keer per week frieten, veel mensen zelfs vaker.
Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade.
Hoeveel vlees eet de Belg
Zo weten we dat de Belg in 2022 thuis 4,2 kg rundvlees at, 5,8 kg varkensvlees, 0,5 kg kalfsvlees, 5,7 kg mengelingen van voornoemde vleessoorten en 8,9 kg gevogelte. Deze cijfers liggen in lijn met die van 2019 en zijn zelfs iets hoger voor varkensvlees en vleesmengelingen.
Familie Pak (2,5 kg friet)
Een meer betrouwbaardere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
French slaat namelijk niet op de afkomst, maar wel op de snijwijze van de aardappelen. Het werkwoord "To french" is een Amerikaans-Engelse uitdrukking en betekent “in reepjes snijden”. Wij noemen onze frieten al jaren “Real Belgian Fries”. Laten we dat vanaf nu allemaal doen, om misverstanden te voorkomen.
De naam 'friet' komt van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gebakken aardappelen'. De associatie met Frankrijk stamt mogelijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, en daardoor dachten dat ze in Frankrijk waren.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
De Belgische historicus Jo Gérard vond een manuscript uit 1781 terug waaruit bleek dat frietjes een Belgische oorsprong zouden hebben. Het verhaal ging dat (arme) inwoners van Namen, Huy, Dinant en Andenne de traditie hadden om in de Maas vis te vangen en deze te frituren vanaf 1680.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Het gewicht van een gemiddelde portie friet is volgens het voedingscentrum 165 gram. Volgens het voedingscentrum hoort een man gemiddeld 2500 kilocalorieën (10460 KJoules) en een vrouw gemiddeld 2000 kilocalorieën (8368 Kjoules) binnen te krijgen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt je van het eten van één portie frietjes per week niet dik. Op het moment dat je gezond en gevarieerd eet, is het eten van frietjes dan ook geen enkel probleem, mits je niet dagelijks een portie op je bord schudt.
Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt. En niet friet friet friet, 2 snacks en een dikke klodder mayo… NEE niet 3 keer per week! Dit kun je wel best 1 keer per week doen, maar niet 3!