Een maaltijd heeft u voor 20.000 tot 30.000 COP. Een flesje water kost ongeveer 2000 COP. Het is gebruikelijk om een fooi te geven. 10% in een restaurant is normaal.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
In veel gevallen zijn de servicekosten al in de prijs verwerkt. Een tip is dan niet nodig. Staat er echter service non compris op jouw bon, dan is de service niet inbegrepen. Een tip van 10 tot 15% is dan normaal.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi's. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken.
Het geven van fooi in de horeca is een mooie manier om je dankbaarheid te tonen voor goede service. Een bedrag tussen de 5% en 10% van de totale rekening wordt meestal als gepast gezien, maar het is aan jou om te bepalen welk bedrag je wilt geven. Onthoud dat fooi een extraatje is en geen verplichting.
Wanneer je een fooi geeft of niet, is afhankelijk van het moment. "Vond je de service goed, dan kan je extra geld geven", vertelt ze. "In sommige gevallen is het ook slim om vooraf wat extra's toe te schuiven, zodat je er zeker van bent dat je een goede service krijgt. Bijvoorbeeld bij het kamermeisje of de bellboy."
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
Er staat echt nergens in de wet dat fooi geven verplicht is. Toch is het in veel landen een ongeschreven regel, omdat horecamedewerkers anders te weinig verdienen om rond te komen. Populaire vakantiebestemmingen waar dit het geval is? De Verenigde Staten en Zuid-Afrika bijvoorbeeld.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Als je tevreden bent met je verhuizers is het gebruikelijk fooi te geven. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je verhuizing en wat je wilt/kunt missen. Richtlijn is € 15-20 pp voor een hele dag.
Iedereen krijgt fooi uitbetaald naar het aantal gewerkte uur. Dus alle gewerkte uren van alle medewerkers bij elkaar opgeteld gedeeld door de totale fooi. Dit bedrag van fooi per uur wordt dan keer het aantal gewerkte uur gedaan en hier vanaf worden de onbetaalde bonnetjes vanaf gehaald.
Geef fooi
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen. Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi.
Meestal 1 of 2 euro. Dit doe ik omdat ik vroeger zelf pizzas heb bezorgd en ik nog weet hoe lekker het was om een extratje te krijgen. Soms had ik meer fooi dan salaris aan het einde van de maand.
Een fooi kun je namelijk zien als een rechtstreekse beloning van je gasten aan het personeel. Het maakt niet uit of de gast de fooi contant, per pinbetaling of via de creditcard achterlaat. Je betaalt de ontvangen fooien gewoon door aan je medewerkers. Steeds vaker worden fooien gepind.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.