De hoeveelheid droogvoer voor een vlaamse reus zou 25-30 gram per kg.lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele wamvorming of andere tekenen van “dikmakerij”.
Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, loof van wortelen en radijzen, witlof, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderie. Voeder appels en peren met mate. Men geeft best niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla.
Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open. Zorg dat u iets lekkers bij de hand heeft zoals groenvoer, speciaal snoepgoed voor konijnen of gewoon voer. Vaak vinden ze dit al lekker genoeg om even te komen kijken.
Verblijf. Een Vlaamse Reus heeft een groot hok nodig, een standaard konijnenhok is doorgaans te klein. Je kunt het hok binnen zetten, maar ook buiten kunnen deze konijnen prima leven. In de winter krijgt het konijn een dikke wintervacht, dus ook in dit seizoen kan het dier prima buiten blijven.
Een konijn kan met andere dieren samen leven maar zal er nooit echt vriendjes mee worden. Elk dier spreekt een andere taal en de Vlaamse reus zal geen enkel ander dier begrijpen. Je konijn kan omringd zijn met enorm veel andere dieren, maar kan zich toch eenzaam voelen. Kijk altijd naar het gedrag van je Vlaamse reus.
Dit kost ongeveer 20 euro per maand, maar dat verschilt natuurlijk enorm per konijn. Een Vlaamse reus eet nou eenmaal meer dan een Hollander. Weeg je konijn om er erachter te komen hoeveel brokjes en groente je moet voeren.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Voor grotere konijnen zoals Vlaamse Reus en Franse Hangoren komt u al gauw aan minimaal 10 vierkante meter en overdag een vrije uitloop in de tuin. Het schuilhok moet voldoende ruimte bieden zodat de konijnen hier ook languit in kunnen liggen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Dan kun je proberen of hij geaaid wil worden. De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree.
De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn. Een algemene richtlijn: voeder je konijn dagelijks 35 à 40 g per kg lichaamsgewicht.
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet.
Konijnen zijn dieren die met een beetje geduld zindelijk te maken zijn. Onthoud hierbij echter goed dat het ene dier het andere niet is en ga er bij het aanschaffen van een konijn dan ook niet zomaar vanuit dat dit gaat lukken. Sommige konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.