Deze voedingsstof heeft geneeskrachtige capaciteiten. Het is in de eerste plaats een middel bij spijsverteringsstoornissen. Nootmuskaat kan misselijkheid bestrijden en maagkrampen voorkomen en genezen.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Hallucinerende drug
De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoeveel van de specerij écht schadelijk is, maar het staat wel vast dat een te grote dosis gevaarlijke effecten kan hebben. Vroeger werd nootmuskaat gebruikt als hallucinerende drug die dagen nadien nog duizeligheid en misselijkheid kon opwekken.
Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsvertering bevorderen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.
Dan doe je er verstandig aan om het hele gerecht weg te gooien. Wanneer je namelijk 5 gram (2 theelepels) of meer binnenkrijgt, kan dit zorgen voor een nootmuskaatvergiftiging. Kenmerkende symptomen zijn buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Bovendien kun je er flink door gaan hallucineren.
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Wat neutraliseert nootmuskaat? Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Zowel muskaatnoot als nootmuskaat is correct, maar er is een betekenisverschil. Een muskaatnoot is de anderhalve centimeter grote zaadkern van de vrucht van de muskaatboom. Die zaadkern kan geraspt worden tot nootmuskaat, een poeder dat als specerij wordt gebruikt.
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
Komijn is een goede bron van ijzer. Komijn is ook een bron van de mineralen mangaan, magnesium, koper en calcium. Komijn bevat de vitamines A, B1, B2, C & E. Komijn is een goede bron van vezels.
Allergisch contacteczeem voor kruiden is veel beschreven bij koks en andere beroepen waarbij regelmatig contact met kruiden is. In Europa zijn volgens de literatuur de meest voorkomende kruiden die een contactallergie opwekken cayennepeper, ka- neel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en laurier.
Nootmuskaat bestellen | Albert Heijn.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt. Je kan de ene met de andere vervangen in gerechten, maar foelie wordt vaak gekozen omdat het zijn amber achtige kleur afgeeft aan het gerecht.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Omdat de muskaatnoot te hard is om zo te eten, wordt het vrijwel altijd geraspt gebruikt als smaakmaker van bijvoorbeeld sperziebonen, bloemkool of in aardappelpuree. Ook in koek is het een veelgebruikt kruid: speculaas dankt zijn smaak dan ook onder andere aan nootmuskaat.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Nootmuskaat doet het goed in combinatie met peper, gember, kaneel en kruidnagel. Ook lekker in zoete desserts. Het zit ook in koek en gebak.