5 eieren per dag wordt door veel bodybuilders als hét ultieme aantal gezien voor meer spiermassa. Ook in diverse diëten om af te vallen wordt vijf per dag geadviseerd.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zijn een grote bron van eiwitten en worden door sporters dan ook graag gegeten. Toch wordt er vaak gezegd dat je beter niet te veel eieren kunt eten in verband met de grote hoeveelheid cholesterol dat in een ei aanwezig is. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan drie eieren per week te eten.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
Voor krachtsporters in het algemeen en bodybuilders in het bijzonder zijn eieren een zeer efficiënte bron van proteïnen, blijkt het voorafgaande. Ze bevatten alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen. Ook zitten er diverse gezonde voedingsstoffen in.
Om de spiergroei te versnellen is het verstandig om je oefeningen én de training meerdere keren te herhalen (ook wel: trainingsfrequentie). Denk aan zo'n 8 tot 10 herhalingen per oefening, die je in 3 of 4 sets kunt uitvoeren (dus 3 of 4 keer 8 tot 10 herhalingen).
Je lichaam is eigenlijk de hele dag bezig om eiwitten op te bouwen en af te breken. Het spreiden van eiwitten over de dag is dan ook belangrijk om meer spiermassa op te bouwen dan dat er afgebroken wordt. Zorg dat je op een dag 3 tot 4 maaltijden met 0,4-0,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet (8,11,12).
Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen. Een teveel zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op de nieren of botmassa, maar kan wel een negatief effect hebben op het gewicht.
64 kcal energie. 4,4 gram vet.
Je hebt extreem veel dorst. Meer honger (een teveel aan eiwitten in je voeding kan er voor zorgen dat je juist veel meer trek krijgt) Last van winderigheid (met een zeer onaangename geur, als gevolg van de verbranding van een teveel aan eiwitten) Huidklachten (onrustige huid, acne)
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer, seleen, fosfor en zink. En dan zijn ze ook nog eens laag in calorieën, wat natuurlijk goed uitkomt als je je calorie-inname wil beperken.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Het goede nieuws: eieren zijn hartstikke gezond en onderdeel van de schijf van vijf. Ze bevatten een heel palet aan belangrijke voedingsstoffen: onder meer vitamines (A, B2, B12, D), mineralen zoals ijzer en zink, foliumzuur en – natuurlijk – eiwitten.