Van een zijdehoender kriel kun je ongeveer 110 kippeneitjes per jaar verwachten, dat is ongeveer 2 eieren per week. Dit is dus wel een stukje minder dan grote legkippen produceren. Maar wanneer je 4 zijdehoenders hebt betekend dat dus al iedere dag 1 ei en op zondag zelfs 2!
Met 110 eitjes per jaar legt dit krieltje in het voorjaar en zomer ongeveer 4 eitjes per week.
klein van formaat: hennen wegen ongeveer 1 kg, hanen 1.5 kg. makkelijk handelbaar. leggen ongeveer 110 eieren per jaar.
Zijdehoentjes leggen ongeveer drie eieren per week. Het ras is afkomstig uit het oude China. Sierkipjes, vriendelijk en zeer kalm. Hun veren missen weerhaakjes, waaraan ze hun donzige uiterlijk te danken hebben.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Als je wilt dat je kippen meer eieren leggen, moet je ze dus een uitgekiend dieet voorzetten. Geef de kippen speciaal samengestelde legvoeding, bijvoorbeeld een legkorrel. Daarnaast kun je zorgen voor extra calcium (voor sterke eierschalen) door ze fijngemalen eierschalen of schelpjes te geven.
Kippenrassen die typisch veel eieren leggen zijn de Leghorn, Black Star, Red Star, Rhode Island Reds of de Plymouth Rock. De Lehorn is in Belgie misscien wel de bekendste. Een Leghorn legt doorgaans de meeste eieren per jaar. Zo kan een volgroeide Leghorn bijna iedere dag wel een ei leggen.
Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.
Kippen zijn gevoelig voor wind, regen en tocht. De beste plek voor het hok is dus een wind- en tochtvrije plek, met zowel wat zon als schaduw en die tevens rustig ligt. Een plek in de ochtendzon, dus de voorkant van het hok gericht naar het zuidoosten, is een prima plek.
De eieren zijn net zo goed eetbaar als van andere kippen, ook het vlees is heel fijn van structuur, al heeft het een donkere kleur.
Deze krielkipjes zitten graag lekker warm tegen elkaar op de zitstok. Maar er moet dan wel voldoende ruimte zijn voor jouw aantal kippen natuurlijk. Per vierkante meter nachthok kun je rekenen met ongeveer 4 zijdehoender krielkippen.
Kippen zijn verlekkerd op dierlijk voedsel zoals regenwormen, rupsen, slakken, maden, enz.. Om ze te verwennen of om een ziek dier te helpen geef ik ze wel eens kattenvoer. Groenvoer komt de gezondheid zeker ten goede. Ze zijn dol op gras ,klaver en onkruid.
Bij een haan groeit bijvoorbeeld de kuif schuin naar achteren en bij een hen wordt het meer een bolletje. Ook aan de breedte van het kammetje zou je het kunnen zien. Een kuiken met een breed kammetje zou een haantje kunnen zijn.
Zijdehoenders zijn geen productieve legkippen, gemiddeld leggen ze twee tot vier eieren per week. Hierdoor worden ze geclassificeerd als sierras, dat meer bekend staat om haar uiterlijk en persoonlijkheid dan om de eierproductie. Zijdehoenders leggen kleine witte of crèmekleurige eieren.
De broedperiode van de kippen is 21 dagen.
Goede legrassen zoals Barnevelders, Sussex, Bielefelders en andere goede leggers zijn nauwelijks broeds, hooguit een enkele keer per seizoen. En dat terwijl hennen van andere rassen; zoals Cochins, Zijdehoenders en Wyandottes vaker broeds kunnen worden.
Als u kippen houdt dan is het handig om te weten dat kippen doorgaans slecht tegen wind, regen of extreme warmte kunnen. Niet alleen kunnen dergelijke omstandigheden stress veroorzaken, maar ze kunnen ook gezondheidsproblemen opleveren, zoals onderkoeling of oververhitting.
Het zijdehoen is een erg rustige kip, wat haar een populair huisdier maakt. Je kan het zijdehoen ook makkelijk handtam maken, zodat je haar zonder problemen kan oppakken. Deze kippen zijn niet enkel rustig naar mensen toe, maar ook naar andere kippen zullen ze niet snel agressief reageren.
De ruimte in jouw tuin bepaalt sterk wat je kunt doen met kippen. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wanneer je de kippen een steeds groenblijvende en diervriendelijke kippenren wil geven, voorzie je in een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara. Die kunnen makkelijk 10 jaar worden. Grotere soorten zoals de Brahma en de Mechelse Koekoek sterven één of twee jaar sneller.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Koop legkippen best in het voorjaar, als ze ongeveer 18 weken oud zijn. Ze zijn dan bijna rijp om te gaan leggen. Je kan ook een tweede leven geven aan kippen die in de industrie als legkip hebben gediend. Deze kippen worden standaard vervangen door jongere kippen als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.