Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Één tot twee keer per week is voldoende.
Als je je kindje elke dag in bad doet, wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid aangetast en is de kans groot dat hij een heel droge huid krijgt.
2 tot 3 keer per week in bad
Onthoud dat je baby echt niet iedere dag in bad hoeft: twee à drie keer per week is echt genoeg. Wees voorzichtig met de kwetsbare en gevoelige huid van je baby, en gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.
Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding.
Een baby mag pas alleen in het grote bad als hij/zij goed overeind kan zitten. Wees hier vooral niet te snel mee! Zeker als de eerste keer goed gaat, heb je de neiging om even snel een handdoek te pakken of de was uit te zoeken. Je hoeft maar even opzij te kijken of je baby kan ineens omkiepen en onder water komen!
Laat je baby nooit alleen in bad. Zelf niet een paar seconden. Baby's kunnen al in een klein laagje water verdrinken. Als je toch iets moet doen terwijl je baby in bad ligt, wikkel hem dan in een (warme) handdoek en neem hem met je mee.
Handjes wassen met je kleintje, een dagelijks ritueel.
Hierdoor help je verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Vooral bij kleintjes die vaak hun vingers in de mond steken en graag met hun handjes eten is dit belangrijk. Probeer van jongs af aan de handen van je kindje te wassen.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo'n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
Een hoge temperatuur
De normale lichaamstemperatuur van een baby is 36,5 tot 37,5 graden. Baby's hebben sneller een hogere temperatuur, doordat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet volgroeid is. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken.
Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind. Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Smeer je kind(eren) 's ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken. Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer je kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.