Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Schaafwond afdekken of niet? Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt. Volgens een studie uitgevoerd door Dr. George D.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten.
Hansaplast Wondhelende Zalf: ondersteuning van natuurlijke wondgenezing. Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Helend en verzachtend
Al ruim 140 jaar worden de huidverzorgingsproducten van Vaseline gemaakt vanuit de filosofie dat een gezonde huid altijd begint bij een diepwerkende hydratatie. De herstellende werking van vocht is essentieel voor het behoud van een sterke huidconditie.
Deze jelly helpt het vocht in je huid aan te vullen, zodat deze zichzelf herstelt. Vaseline legt namelijk een beschermend laagje op de huid dat vochtverlies helpt voorkomen. Je kunt deze rijke crème gebruiken op beschadigde, ruwe en droge huid om jeuk te verminderen en deze plekjes te helpen herstellen.
Vermijd veelvuldig gebruik van vaseline
Daarnaast zorgt aardolie voor veel CO2 uitstoot en komen er schadelijke stoffen vrij bij de productie. Beter kies je bij cosmetica altijd voor gifvrije producten welke vrij zijn van parabenen, vrij van chemische en/of synthetische toevoegingen en andere schadelijke stoffen.
Heb je een droge huid en/of droge handen, maar gebruik je liever geen producten die vaseline bevatten, dan kun je mijn Bodycrème en Droge Handen crème gebruiken. Deze crèmes bevatten onder meer ureum en dat werkt vochtvasthoudend waardoor de huid langdurig gehydrateerd wordt.
Vaseline is een occlusieve moisturizer, wat betekent dat het vocht in de huid vasthoudt. Dit helpt de huid gehydrateerd en zacht te houden. Als u bijvoorbeeld last heeft van droge huid, met name in de wintermaanden, kan een dun laagje Vaseline droge huid helpen om vocht vast te houden en de huid soepel te houden.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Het betreft vooral medicatie die de vorming van een bloedprop of het functioneren van de plateletcellen beïnvloedt; vooral glucocorticoïde steroïden, non-steroïde anti-inflammatoire medicijnen en chemotherapeutische medicatie verstoren de normale wondgenezing.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Witte vaseline heeft een occlusieve werking. Dit houdt in dat het een beschermlaagje over de huid heen legt, waardoor de huid minder water afstaat en het vochtvasthoudend vermogen van de huid wordt verbeterd. Het gebruik van witte vaseline houdt de huid soepel, zacht en voorkomt verdere uitdroging.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1: Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2: Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3: Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
Door de vorming van collageen - een eiwit van de huid en het bindweefsel - sluit de wonde zich geleidelijk aan naarmate de wondranden samentrekken. Dit proces kan tot 10 dagen duren. Vaak vormt er zich een korst van gedroogd bloedplasma en bloedcellen die het gewonde gebied beschermt.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft.