Geboorte Het vrouwtje maakt een nest waarin de jongen na een draagtijd van ongeveer 34 dagen worden geboren. Het gemiddelde aantal jongen dat een vrouwtje krijgt is vijf (maar kan variëren van twee tot wel tien).
Twee tot tien jongen
De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder. Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
De kleintjes worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren. De meeste egelwijfjes krijgen één keer per jaar 3 tot 6 jongen, die ergens tussen eind juli en half oktober geboren worden. Egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na hun geboorte zijn ze ook nog vrij kaal.
Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal op een plek om een nest te bouwen. Zet kattenbrokjes en vers water neer (nooit melk!). De kans is op deze manier groot dat er iedere nacht één of meerdere egels in uw tuin te gast zijn.
Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats dan een wildcamera. Je kunt ook een takje voor de ingang leggen.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels. Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Daarnaast worden ze wel gedood door honden en katten. De egel is overwegend 's nachts actief. De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Zolang het niet vriest, is de herfst een prima periode om nog wat extra planten in je tuin zetten. In een natuurlijke tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes vinden egels beschutting en veel voedsel! Laat gevallen blad gewoon tussen alle andere planten liggen. Hier komen enorm veel insecten op af.
Egels overwinteren het liefst tussen gevallen bladeren onder een haag, een takkenbos of dode boom, wat snoeihout, een houtstapel of zelfs de composthoop. Soms vinden ze zelfs een plekje in een rommelig tuinhok.
Ga als particulier nooit zelf een egeltje grootbrengen.
Het is zeer specialistisch werk en bovendien is het verboden voor particulieren om wilde dieren in huis op te nemen. Breng jonge egels daarom altijd naar een gespecialiseerde opvang.
Moet ik mijn egelhuis schoonmaken? Nadat het huis gebruikt en verlaten is, moet het worden schoongemaakt. Egels willen namelijk ieder jaar een nieuw nest bouwen. Je kan dit het best doen wanneer egels uit hun winterslaap komen en op zoek gaan naar eten.
Geboorte Het vrouwtje maakt een nest waarin de jongen na een draagtijd van ongeveer 34 dagen worden geboren. Het gemiddelde aantal jongen dat een vrouwtje krijgt is vijf (maar kan variëren van twee tot wel tien). Egelbaby's worden kaal en blind geboren. De eerste weken drinken ze alleen melk bij de moeder.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer.
Territorium en verblijfplaats
Egels zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast 'leefgebied' (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen 'territorium' dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af.
De egel staat voor vrouwelijkheid in de puurste vorm, gepaard met feilloze en zuivere intuïtie. De vrouwelijke kant is kwetsbaar, zoals de onderkant van de egel. Velen van ons hebben deze kant net als de egel afgeschermd met hun stekels; als bescherming tegen onze harde maatschappij.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Egels hebben specifieke egelvlooien, die enkel op hen overleven, en lopen ook vaak rond met teken. Normaal hebben ze daar geen last van, maar als een egel overmatig veel teken of vlooien heeft, of vliegeneitjes of vliegenmaden, is hij wellicht verzwakt en kan hij best opgevangen worden.
Egels kunnen besmet zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in een gespecialiseerde Egelopvang. Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen.
De witbuikegel kan vrij tam worden als hij van jongs af aan dagelijks gehanteerd wordt. Een nieuwe egel moet vaak wel eerst wennen aan het hanteren. Dat kunt u doen door hem dagelijks even op schoot te laten slapen onder een dekentje, zachtjes tegen hem te praten en door hem regelmatig iets lekkers te geven.