Vandaag de dag wordt de Champagnefles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Champagne zelf. Tijdens de gisting, of de « schuimvorming »,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.
Een champagnefles van 75 cl woog tot voor kort 900 g. Vandaag is er een nieuwe fles ontwikkeld die 65 g lichter weegt: 835 g.
Nebukadnezar = 15 liter (gelijk aan 20 gewone flessen) Melchior = 18 liter (gelijk aan 24 gewone flessen) Midas = 30 liter (gelijk aan 40 gewone flessen)
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
De bekendste en meest verkochte flessen zijn de volgende
De Methusalem: 6 liter (8 flessen Champagne) De Salmanazar: 9 liter (12 flessen Champagne) De Balthazar: 12 liter (16 flessen Champagne) De Nebukadnezar: 15 liter (20 flessen Champagne)
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram.
De grootste fles ter wereld ligt op een grasveldje van 'Quinta da Boeira' in Vila Nova de Gaia. Deze wijnfles van glasvezel is 32 meter lang, 10 meter breed, 27 ton zwaar en jij kan er in rondlopen om wijntjes te proeven.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
De kleine druppeltjes die boven het glas hangen, bevatten veel meer geurstoffen dan de champagne in het glas. Zo zorgen ze voor de frisse geur van het drankje. Eenmaal in de mond, zorgen de klappende belletjes voor een bruisend mondgevoel en dragen ze bij aan de smaak.
Rehoboam 4.5 l = 6 flessen (Champagne, Bourgogne). Mathusalem (Engels: Methuselah). 6 l = 8 flessen (Bourgogne, Champagne). Impériale 6 l = 8 flessen (Bordeaux).
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Dit kost de champagne bij de Formule 1
Een magnumfles Champagne Carbon kost je ongeveer 3000 dollar. Op het podium staat niet één fles, maar er staan er maar liefst drie. Dat betekent dat het spuitfeestje iedere podiumceremonie weer 9000 dollar aan champagne kost.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.