Handige vuistregel! Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo'n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag).
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon
Zo zit je altijd goed. Ga je ook bier en fris schenken, check dan deze handige online drank calculator (pas op, oerlelijke site).
Je moet alleen even inschatten hoe erg je gasten van wijn houden. Nu alleen nog uitrekenen: aantal gasten × aantal verwachte glazen per gast ÷ 4 = het aantal flessen wijn dat je nodig hebt.
Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
– Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. – Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. – Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. – Tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Ongeveer 6 à 7 glazen per fles afhankelijk van de inhoud van de fles wijn.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Zij mogen niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als ervaren bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een 1 of 1,5 glazen bier, wijn of andere drank drinken.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
horeca richtlijnen, in de horeca gaat meestal zo'n 100cc wijn in een wijnglas. De horeca gaat uit van zo'n 6-7 glazen uit een fles van 0,75liter.
1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).
De lever verwerkt gemiddeld 7 gram alcohol per uur. Een glas wijn of bier bevat gemiddeld 10 gram alcohol . De lever heeft hier 1 tot 1,5 uur voor nodig om een standaardglas te verwerken. Drink je op een avondje uit 6 glazen, dan heeft je lever ongeveer 9 uur nodig om de af te breken.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris, jenever,Vieux) kun je gemiddeld rekenen met € 4,- tot € 7,50 per persoon per uur. Buitenlands gedestilleerd (whiskey, gin, Bacardi (rum), etc) kun je gemiddeld rekenenen met € 6,50 tot € 15,- per persoon per uur.
U mag 4 liter wijn meenemen en daarnaast 16 liter bier. De wijn mag geen 'mousserende wijn' (bubbeltjeswijn) zijn, maar moet gewone wijn zijn, zoals rode wijn, witte wijn of rosé.
Je vrienden zijn niet vies van een biertje en het wordt een party waar gedanst wordt, dus je schat de gemiddelde bierconsumptie op 8 biertjes per persoon (punt 2). Het bier wordt gedronken uit glazen van 0,2 liter, waardoor je dus 5 glazen kunt schenken van 1 liter bier (punt 3).
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.