Pop up sproeiers aanleggen water De pop up sproeiers hebben aanvoer nodig van water om te kunnen beregenen. De waterleiding in huis heeft in de meeste gevallen een waterdruk van 1,5 tot 2 bar. Daarnaast is de maximale waterafgifte van de waterleiding aan de pop up sproeiers 1500 liter per uur, oftewel 1,5m3.
Bij beregening met de waterleiding kun je circa twee tot vier van deze sproeiers tegelijk aanzetten. Deze sproeiers werken bij een waterdruk van 1 tot 2,1 bar.
Na afronding van een beregeningsontwerp blijkt dat er een gemiddelde capaciteit nodig is van ongeveer 2,5m3/uur en een werkdruk aan de sproeier van ongeveer 3 Bar. We rekenen tijdens transport door de PE-leidingen (tyleenslang) met een geschat verlies van +/- 1 Bar per 100 meter (praktische rekenwaarde bij benadering.
Pop up sproeiers aanleggen water
De pop up sproeiers hebben aanvoer nodig van water om te kunnen beregenen. De waterleiding in huis heeft in de meeste gevallen een waterdruk van 1,5 tot 2 bar. Daarnaast is de maximale waterafgifte van de waterleiding aan de pop up sproeiers 1500 liter per uur, oftewel 1,5m3.
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter. Zo kun je de waterdruk overal in een woning of voor een complete VvE verhogen.
Wettelijk gezien hoort de waterdruk in uw huis minimaal 1,5 bar te zijn. Hoewel de drukgarantie minimaal 1,5 bar is streven de meeste watermaatschapijen ernaar om het water minimaal met 2 bar uw huis binnen te laten lopen. 1,5 tot 2 bar is in principe voldoende om het water in uw hele huis te laten stromen.
Gardena koppelingen zijn universele lagedruk slangkoppelingen met een maximale werkdruk van 10 bar.
Belangrijkste beperkingen
Een standaard tuinslang met een diameter van +/- 13 mm is te smal. Ook hierdoor zal de pomp erg worden beperkt qua capaciteit. Gebruik minimaal ¾” (19 mm) of 1” (25 mm) binnendiameter slangen of leidingen.
Een druppelslang is de meest efficiënte en duurzame manier van beregenen en daarom adviseren wij dit ook altijd. Als je je borders met de tuinslang zou sproeien, gebruik je veel water tegelijk. Voordat dit water de tijd krijgt om de bodem in te zakken is het vaak al verdampt en dat is zonde van het water.
– Wanneer je als klant je eigen beregeningssysteem aan gaat leggen krijgen wij vaak de vraag hoe diep je moet graven voor de aanleg van een Tyleenleiding. Het antwoord is: ongeveer een halve meter diep.
Pop up sproeiers voor op de waterleiding
Deze nevelsproeiers gebruik je voornamelijk voor de beregening van plantborders of voor een klein gazon. Voor gazonberegening op de waterleiding, raden we de Hunter PGJ en RainBird 3500 serie aan gebruiken. Vooral de Hunter PGJ komt bij lagere waterdruk wat beter omhoog.
Een tuinslang verslindt tot 2000 liter water per uur!
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.
Wanneer er weinig water door een korte afstand gaat, kan de diameter klein zijn. U kiest dan bijvoorbeeld voor de tyleenslang van 16mm, 20mm of 25mm. Wanneer er veel water over een lange afstand moet worden geleid, dan is er juist een grote diameter belangrijk. Dan kiest u eerder voor een tyleenslang van 32mm of 40mm.
De waterleidingdruk hoort te liggen tussen 2,5 en 4 bar. Naast de druk is de capaciteit belangrijk, meet deze door een emmerproef te doen: meet de tijd die nodig is om een emmer van 10 liter te vullen.
Hoe langer de slang, hoe meer weerstand. Uitgaande van een gelijke begindruk (de druk op het waterleidingsysteem) en een gelijke einddruk (de buitenluchtdruk) komt er dus uit een langere slang minder water per minuut. Het is niet zo dat uit een twee keer zo lange slang ook twee keer zo weinig water komt.
Zweetslang geeft erg langzaam water af door de porien van de slang. Druppelslang heeft om de 30 cm gaatjes die per uur zo'n 2,3 liter water afgeven. De zwarte of bruine druppelslang geeft dus veel meer water af, zodat je ook minder aan druk hoeft te begrenzen indien je beregent met een pomp.
1 Bar is een druk van 100.000 Pa (100.000 N/m2.)
De waterdruk wordt namelijk aangegeven in bar en u kunt deze zelf aflezen op de drukmeter van uw ketel. Vaak kunt u deze herkennen aan de zwarte wijzer. Op het display kunt u meteen zien of de druk niet te hoog of te laag is en binnen het bereik van 1.2 tot 2.0 bar zit.
Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in bar (of atmosfeer), waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 bar.
Lage waterdruk. Wat veroorzaakt dit en wat kan ik er aan doen? Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. U kunt dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn.
Hoge waterdruk
De maximale toegestane uitgaande druk van pompstations bedraagt 650 kPa. Komt de waterdruk boven de 500 kPa uit, dan is het goed om maatregelen te nemen om de binnenleidingen te beschermen.
Bij te lage waterdruk:
Water pompt niet goed rond. Radiator wordt niet warm. Er komt geen warm water meer uit de kraan.