Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider. Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Vertaal siësta van Nederlands naar Frans
sieste; dodo; méridienne; petit somme; somme.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.
Desayuno en Almuerzo
Velen slaan het eerste ontbijt over. Zo gaan de werklui in ons dorp 's ochtends vroeg naar het café voor een koffie of een flinke borrel en gaan aan het werk tot een uur of 10.00/10.30 uur. Dan laten ze alles vallen waar ze mee bezig zijn en gaan ze pas echt ontbijten.
Op de Canarische Eilanden is dit gegeven ook nog in gebruik, in mindere mate dan vroeger omdat er druk is vanuit de regering en vooral vanuit de Europese Unie. Het beroemdste woord in alle Spaansprekende landen, na mañana is siesta.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Nederland is in Italië altijd gewaardeerd vanwege zijn tolerantie. Aan de ene kant is het een zuinig land, wat onder andere blijkt uit de uitspraken van Rutte en Hoekstra, maar aan de andere kant wordt het land ook beschouwd als belastingparadijs, waardoor Nederland veel Italiaanse bedrijven aantrekt.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers. Je kan de diepe slaapfase zien als het gevarengebied van een middagdutje.
Ja, een powernap is gezond! Een korte powernap is gezond! Sterker nog: mensen die drie keer per week een middagdutje doen, hebben zelfs 30 procent minder kans op een hartaandoening. Een kort slaapje overdag zorgt voor een lagere hartslag en bloeddruk.
Onafgewerkte gebouwen zie je in heel Griekenland. De reden is dat Grieken bouwen wat ze vandaag de dag nodig hebben en dat ze rest van het gebouw voorlopig onafgewerkt laten. Het lijkt alsof Grieken constant huizen aan het bouwen zijn - en dat zijn ze inderdaad.
Valencia's openingstijden zijn als volgt: maandag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.30 uur. In de middag sluiten de winkels namelijk voor de siësta. De bekende winkelketens en grote shoppingmalls sluiten niet en zijn doorgaans geopend van 10.00 – 21.00 uur of zelfs tot 22.00 uur in de shoppingmalls.
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.