Spanje is het land met de meeste dolfijnen in gevangenschap van Europa, daar leven 93 dolfijnen verspreid over 10 dolfinaria. Nederland staat op de vierde plek, maar dan maar met één dolfinarium. In totaal zijn er 308 dolfijnen in Europa, verspreid over 34 dolfinaria.
Je zou het misschien niet zeggen, maar er zwemmen duizenden dolfijnen in de zuidelijke Noordzee. Vroeger kwam de tuimelaar ook veel voor, maar tegenwoordig zie je de witsnuitdolfijn vaker. Zo nu en dan worden er gewone dolfijnen of witflankdolfijnen gespot.
Het Dolfinarium is in Nederland de enige plek waar je tuimelaar dolfijnen in het echt kunt zien. Je vindt ze hier. Daarnaast kun je ze ook zien zwemmen in de Dolfijnendelta en kun je zelfs met de dolfijn het water in!
Hoeveel zijn er wereldwijd? Meer dan 4.000.000.
Gewone dolfijnen komen veel voor in gematigde, subtropische en tropische wateren van de Atlantische en de Grote Oceaan. Ze komen ook veel voor in de Middellandse Zee, Zwarte Zee, Golf van Mexico en Rode Zee.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
Dolfijnen staan symbool voor communicatie, intelligentie, spelen en vrijheid. Zij zijn meester healers en beschermers van het Licht op de planeet Aarde. De intelligentie van dolfijnen is bekend.
Voor de kust van Den Helder is vandaag een groep van zo'n tien tot twintig dolfijnen gespot. Dat is bijzonder, want er zijn bijna geen tuimelaars in de Noordzee.
Een baby dolfijn noem je een kalf. Een groep dolfijnen noem je een school.
In het wild worden dolfijnen gemiddeld 17 jaar oud. Factoren als overbevissing, vervuiling van de zee, en geluidsvervuiling zijn oorzaak van de lagere leeftijd van dieren in de natuur.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.
Het Dolfinarium in Harderwijk is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het is ook de enige plek in Nederland waar u dolfijnen, walrussen en stellerzeeleeuwen in levende lijve kunt zien. Maar het draait vooral om de shows een voorstellingen in het Dolfinarium.
Goed nieuws: om het water in te gaan met dolfijnen, hoef je helemaal niet op vakantie – dit kan gewoon in Nederland! Exclusief in het Dolfinarium ontmoet je tuimelaar dolfijnen van heel dichtbij. Zie ze zwemmen, bewonder ze tijdens een voorstelling, of ga er zelf mee het water in.
Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal.
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Nederland staat op de vierde plek, maar dan maar met één dolfinarium. In totaal zijn er 308 dolfijnen in Europa, verspreid over 34 dolfinaria. De generatie dolfijnen die momenteel in gevangenschap leven, moet de laatste zijn.
De Maui dolfijn is de kleinste en zeldzaamste dolfijnensoort ter wereld. 50 jaar geleden waren er nog 1500 van. Nu zwemmen er nog maar 60 Maui dolfijnen rond op de wereld, allemaal in het water bij Nieuw-Zeeland.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
Dolfijnen kwamen vroeger in grote getalen voor en werden ook vaak gezien in onze Noordzee. Tegenwoordig zijn de aantallen dolfijnen sterk gedaald, en zie je ze jammer genoeg veel minder. In het verleden hebben de dolfijnachtigen het zwaar te lijden gehad onder de jacht.
Eten en drinken Dolfijnen eten verschillende soorten vis, zoals makreel, haring en inktvis. Dolfijnen hebben geen kiezen, dus ze kauwen niet op hun eten. Ze grijpen de glibberige vissen met hun tanden en leggen de vis met hun tong recht in hun mond. Daarna slikken ze de vis in één keer door.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
Ze slapen met EEN oog dicht en EEN oog open. Zo kunnen ze dus wel uitrusten, maar tegelijk erover nadenken om zuurstof te halen. En ze blijven alert. Want dolfijnen staan wel eens op het menu van haaien.
De Dolfijn is gezellig, dartel, vrolijk en heel beweeglijk. Hij is een knappe imitator en ondeugend maar vriendelijk. Door de gebogen lijnen van zijn bek lijkt de Dolfijn te glimlachen.