De groothandel en de industrie zijn de belangrijkste bedrijfstakken voor zowel de invoer als de uitvoer van goederen in 2019. Binnen de industrie zijn het de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de machine-industrie die de meeste goederen exporteren.
Naast machines en apparaten wordt er aan voedingsmiddelen en dranken het meeste verdiend. Aan benzine en stookolie wordt een stuk minder verdiend omdat dit van geïmporteerde ruwe olie uit het buitenland gemaakt wordt. Aan het gas uit eigen bodem verdienen we dan wel weer meer.
Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn van oudsher de belangrijkste exportpartners van Nederland. Deze vijf EU-landen waren in 1996 nog verantwoordelijk voor 68 procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer. In 2015 was dat aandeel gedaald naar 55 procent.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
China is een van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.
In 2021 importeerde Nederland voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. Het merendeel van de import bestond uit granen en graanproducten, zoals maïs, en plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie.
Er worden veel luchtvaartproducten, motorvoertuigen, elektrische apparaten, grote machines, chemische producten en minerale brandstoffen geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden ook veel kantoorartikelen, geneesmiddelen en andere medicinale en farmaceutische producten naar Nederland geïmporteerd.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
22,5 procent van de import is afkomstig uit Azië. Ook dit aandeel is nagenoeg gelijk aan 2010. Van de tien grootste goederenexporteurs naar Nederland zijn er zes een EU-land (Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje) en liggen er vier buiten de EU (China, VS, Rusland en Noorwegen).
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
Belang handel voor Nederland
Zo is Nederland de 1 na grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. De export zorgt voor 1/3 van de welvaart en voor 2,1 miljoen banen. Ook de import is belangrijk. Veel Nederlandse bedrijven importeren producten om deze te bewerken of verwerken.
Nederland importeerde in 2018 voor circa 568 miljard euro aan goederen en diensten. Net zoals de export van goederen en diensten stijgt de invoer ook al jaren: de invoer van 2018 was 6 procent hoger dan die van 2017. Daarnaast groeit de invoerwaarde in de onderzochte periode steeds iets harder dan de export.
video'sNederland heeft met de landelijke actiedag van Giro555 een bedrag van ruim 106 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne. Dat werd bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne dat werd uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Er keken in totaal ruim 2,2 miljoen mensen naar de uitzending.
Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan voor 538 miljoen euro en dus 84 procent uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van dit product in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.
Het aantal etnische Russen in Oekraïne ligt veel lager: ruim 17%. De overige Russisch-sprekenden hebben een Oekraïense, Wit- Russische, joodse, Bulgaarse, enz. etnische afstamming.
Uit China halen we relatief veel hightechproducten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 43,0 miljard euro in 2019. In termen van waarde is China, met een aandeel van ruim 9 procent, onze derde handelspartner voor de import van goederen, na Duitsland en België.
Nederland importeert uit China vooral computers, laptops, tablets, mobiele telefoons, modems, routers, beeldschermen en elektrische machines. Ongeveer een vijfde van alle geïmporteerde kleding komt uit China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan.
Er geldt een importverbod voor (producten van) ijzer en staal uit Rusland. Ook daaraan gerelateerde diensten zijn verboden. Meer informatie: EU-verordening 833/2014, bijlage XVII. Er is een importverbod voor cement, hout en kunstmest.