Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
De noppenplaten kunnen worden gelegd op een cementen vloer, maar u kunt er ook voor kiezen om Fermacell vloerplaten te laten leggen. Deze platen zijn een goed alternatief voor cement.
De buizen van de vloerverwarming kunnen halverwege de gietdekvloer, onder in de dekvloer oftewel boven in de isolatielaag liggen. Boven de buizen dient steeds een dekking van 2,5 cm gerespecteerd te worden voor het bekomen van een gelijkmatige temperatuurverdeling.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende cementdekvloer. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen.
Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld 8 centimeter. De dikkere zandcementlaag is nodig om de leidingen te kunnen bedekken, maar ook om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 45 mm zandcement voorzien.
Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter.
Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden. De maximale dikte voor de vloer bedraagt 18 centimeter.
Doel van de zwevende vloer kan zijn de afdekvloer weer snel los te kunnen maken (lamellenparket), het vermijden van geluidshinder (concertzaal, bioscoop, gymzaal), als er een betere thermische isolatie moet zijn of bij vloerverwarming.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
De minimale dikte van een cementdekvloer is afhankelijk van meerdere factoren. De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'.
Met noppenplaten is vloerverwarming aanleggen erg gemakkelijk en snel. Je kunt tegelijkertijd je vloer isoleren als je noppenplaten met EPS kiest. Noppenplaten houden de warmte lang vast en dat betekent dat je meer bespaart.
Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte.
Tackerplaten zijn EPS-platen van minimaal 20 mm. en maximaal 50 mm. dik, waarop vloerverwarmingsbuis wordt vastgeniet wordt met speciale kunststof nagels.
Huidige betonconstructies hebben een draagkracht van ongeveer 200 kg/M2. Bij lichtere (oudere) constructies zal 100kg/M2 reeds een maximum zijn. Maar dit moet allemaal met een korreltje zout genomen worden: dit betekent niet als u met 3 volwassen personen op 1 M2 staat, u door de betonplaat gaat vallen.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
1 t/m 4-groeps: minimale diameter 15 mm met maximaal 6 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 20 mm). 5 t/m 10-groeps: minimale diameter 22 mm met maximaal 14 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 25/26 mm)
Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming leg je de buizen 15 centimeter uit elkaar, mits de woning goed is geïsoleerd. Is je woning minder goed geïsoleerd dan is het raadzaam om de buizen 10 centimeter uit elkaar te leggen.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Een cementdekvloer is over het algemeen beloopbaar na 36 uur. Beloopbaar is niet hetzelfde als belastbaar! Gebruik maken van bijvoorbeeld een rolsteiger kan zomaar sporen trekken in uw nieuwe vloer. Ga dus altijd met gezond verstand te werk op uw nieuwe vloer.