Snoei de lelijke bladeren af tot aan de stam of knip de stam tot ongeveer 25 centimeter boven de grond af. Verpot tijdens het snoeien gelijk de Monstera. Als je de gatenplant wil snoeien wees dan wel een beetje voorzichtig. De Monstera is namelijk giftig!
Snoei jouw Monstera blad dus niet helemaal af aan de potgrond, maar snoei de stengel tot waar de nieuwe stengel begint. Hierdoor zal het nieuwe blad minder zwaar worden, mooi omhoog groeien en blijft jouw Monster mooi compact.
Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo'n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers. Voordat je de plant gaat snoeien, is het verstandig om hem te verpotten en nieuwe potgrond te geven.
De Monstera kun je eigenlijk het gehele jaar door snoeien. Het maakt niet uit in welk seizoen je dit doet, maar het kan er wel voor zorgen dat wanneer je hem terug snoeit in de winter het langer kan duren voordat er nieuwe bladeren aan de monstera gaan groeien.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Snij de stengel dan een paar centimeter boven de plek waar eerst een blad zat door. Ook hieruit kan je plant opnieuw uitlopen met wat geduld. Het deel dat je afknipt kun je natuurlijk gebruiken om te stekken. Voor een succesvolle stek heb je een stuk steel met een luchtwortel en bladknop nodig.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Luchtwortels afknippen
Je kunt ze dus afknippen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Dit is waarom de bladeren krullen
Zoals eerder gezegd, is de Monstera een tropische kamerplant, die niet vies is van een wat hogere luchtvochtigheid. In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook de verwarming nog aan staat. De droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden.
Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
De plant krijgt ook luchtwortels. Dat zijn de lange, witte wortels die uit de stengels van de plant groeien. In het wild helpen die de plant om zich vast te hechten aan bomen. Je kamerplant krijgt echter al voeding via de wortels in de grond, dus je kan de luchtwortels afknippen als je ze niet mooi vindt.
De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt omdat deze wortels in de natuur een heel andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo wat meer zonnestralen op te kunnen vangen.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.