Tot zondagmiddag zes uur konden deelnemers aan dit traditionele wandelevenement de finish passeren. Voor de tocht van 80 kilometer stonden 1921 lopers aan de start en daarvan wist ruim tachtig procent over de finish te komen. De eerste wandelaars zijn zondagochtend rond halfacht over de finishlijn gekomen.
De ontwikkeling. In het eerste jaar (1963) deden iets meer dan 100 wandelaars mee, het 'topjaar' van de 25e Kennedymars in 1987 telde ruim 6000 deelnemers. Inmiddels is het deelnemers aantal gestabiliseerd op 2500 wandelaars.
Editie 2022 heeft 4.810 wandelaars naar de startlocatie op de Markt in Sittard getrokken. Hiervan vertrokken er 1.820 voor de 57e Kennedy-Mars van 80 km, 1.313 voor de 14e Swentibold-Mars van 40 km en 1.677 voor de 16e editie van de Mini-Mars. T.o.v. 2019 is dit een forse daling van 23%.
Starttijd Mini Kennedymars
Het Kennedymarsweekend start elk jaar met de Mini Kennedymars. Een wandeltocht van 8 kilometer door de straten van Someren. Dit jaar starten we op zaterdagmiddag 2 juli 2022 om 12:00 uur vanaf het Wilhelminaplein. De lopertjes finishen uiterlijk om 15:00 uur op het plein.
De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden.
Je traint minimaal twee keer per week zelfstandig. Daarnaast krijg je iedere week opdrachten om je wandeltechniek en wandelsnelheid te verhogen. Hierdoor bereid je je goed voor op de Kennedymars. We trainen naar een wandeling van 60 kilometer en een wandelsnelheid van 5,5 tot 6 km per uur.
De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden.
80 km wandelen in 20 uur tijd. Een prestatie van formaat! De Kennedy-Mars Sittard is daarmee de oudste Kennedymars van Nederland. Tegenwoordig vindt de Kennedy-Mars Sittard ieder jaar op de zaterdag voor Pasen plaats.
Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2022 zijn het er bijna dertig, door heel Nederland verspreid.
Er staan verschillende podia met muziek in de stad om deze avond compleet te maken. Sinds vorig jaar loopt de Kennedymars dwars door het centrum van Helmond. In Someren starten de wandelaars om 20.00 uur, wat betekent dat de meeste tussen 23.25 en 03.15 uur in Helmond zullen zijn.
Als je de afstand gewoon in een rustig tempo wilt uitlopen, dan is er uiteraard veel minder training nodig. Het volgende is (ongeveer) nodig: 5 kilometer: er zijn er die dit ongetraind kunnen. Anderen hebben enkele weken training nodig met wat korte duurloopjes van een paar (2-3) kilometer en wat minutenlopen.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
De schoen moet voornamelijk op eenderde van de teentop goed buigzaam zijn. De binnenkant moet glad afgewerkt zijn. Kiest u voor sportschoenen, neem dan speciale wandelschoenen en geen tennis- of basketbalschoenen. Indien u zwakke enkels heeft, dan adviseren wij u om te kiezen voor hoge schoenen.
Twee keer per week hardlopen is altijd beter dan niks
Is dan twee keer per week hardlopen voldoende? Het antwoord daarop is ja! Met twee keer per week hardlopen kan jij nog altijd je hardloopdoelen halen. Uiteraard zal het minder snel gaan met een minimum aantal trainingen, maar het is zeker haalbaar.
Recent onderzoek toont aan dat het waard is om je hardloopschoenen weer uit de kast te halen. Uit het onderzoek van onderzoekscentrum Mayo Clinic blijkt dat als je iedere week in totaal 10 km hardloopt, dit een positief effect heeft op je gezondheid.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Wandelaars verbranden in dezelfde tijd duidelijk minder calorieën dan hardlopers. Een uurtje wandelen à 5 km per uur verbrandt ongeveer 300 kilocalorieën. Met mijn hardlooptempo, joggen is een beter woord, van 8 kilometer per uur is dat rond de 600 kilocalorieën.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Wie op de bank blijft hangen en nooit hardloopt of sport, kan dichtslibben en hart-en vaatziekten krijgen. Te fanatiek hardlopen verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, terwijl matig joggen dus zorgt dat iemand minder kans heeft op hart- en vaatziekten.
Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.