Google Maps verbruikt ongeveer 10 MB per half uur. Hoeveel data Google Maps precies verbruikt, hangt sterk af van hoeveel wegen en steden er download moeten worden om de route te bepalen.
Met Google Maps hoef jij je geen zorgen te maken: een uur lang rijden kost gemiddeld 35 MB. Dit is een ruime schatting. Het hangt namelijk af van waar je bent.
Als u ergens naartoe gaat waar internet traag is of mobiele data duur zijn, of waar u helemaal geen internetverbinding heeft, kunt u een gebied vanuit Google Maps opslaan op uw telefoon of tablet en dat gebruiken wanneer u offline bent.
Google Maps gebruikt u via de internetverbinding en als er geen wifi is, kost dat geld. Maar met de offlinemodus kunt u ook zonder internetverbinding een gebied bekijken op straatniveau. Download de kaart eerst via wifi, en gebruik 'm daarna op plekken waar u geen internet hebt of wilt gebruiken.
Verbruik Google Maps
Als u met Google Maps navigeert, kost u dat in de auto per uur gemiddeld zo'n 35 MB. Dit is afhankelijk van de kaarten die de app onderweg moet downloaden. Rijdt u door een druk gebied met veel wegen, dan verbruikt de app meer dan wanneer u door een dunbevolkt gebied met weinig wegen rijdt.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Waze werkt net iets anders dan andere navigatie-apps. Routes plannen werkt op dezelfde manier, maar de verkeersinformatie wordt anders gegenereerd. Gebruikers van de app geven verkeerssituaties door, die jij vervolgens in de app ziet. Waze heeft geen internetverbinding meer nodig als je de route eenmaal gepland hebt.
Om met Google Maps te navigeren heb je niet per se een internetverbinding nodig.
Google Maps is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android. Verder werkt de dienst volledig online in uw browser. U heeft de auto's van Google vast wel eens door de straten zien rijden om informatie te verzamelen voor de verschillende diensten.
Offline kaarten gebruiken
Nadat je een gebied hebt gedownload, kun je de Google Maps-app gebruiken zoals je gewend bent. Als je internetverbinding traag is of als je geen internetverbinding hebt, leiden je offline kaarten je naar je bestemming zolang de volledige route binnen de offline kaart ligt.
Google Maps is vaak nauwkeuriger en sneller. Daarnaast heeft Google Maps het voordeel dat je als gebruiker kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Erg handig als je in de bergen navigeert of elders waar je bereik slecht is.
Je kunt met 1000 MB ongeveer 100 minuten aan video's kijken. Dit hangt natuurlijk ook af in welke kwaliteit je de video's aan het bekijken bent. Als je video's in 720p wilt kijken dan is 1000 MB praktisch genoeg voor 100 minuten video's kijken.
Sygic is een van de meest complete alternatieven voor Google Maps. De app brengt je namelijk niet alleen van A naar B, maar zit boordevol extra functies. Neem nou de ingebouwde dashcamfunctie, die je smartphone omtovert in een camera die zijn blik op de weg houdt.
Beste uit de Test: TomTom GO Navigation (Android & iOS)
Hierdoor kan bijvoorbeeld de Android-versie een bepaalde optie al hebben, terwijl die bij de iOS-versie pas later komt. Je kunt de app op zowel Android als iOS gratis downloaden en uitproberen. Na de gratis periode moet je een abonnement afsluiten.
Google Maps
De gratis navigatie app van Google is dé way to go. Google Maps (Android en iOS) biedt je 1001 opties. Zoals navigatie, plaatsen opslaan, realtime verkeersinformatie en offline kaarten.
Google Maps is een populaire routeplanner voor de iPhone en Android. Je reist er makkelijk mee van a naar b. Ideaal om te navigeren. Je gebruikt deze app als voetganger, fietser, automobilist of als je reist met het openbaar vervoer.
De updates kosten over het algemeen 99 euro. Let altijd goed op de datum van de beschikbare kaarten; voor lang niet alle modellen zijn er nog recente kaarten beschikbaar.
GPS verbruikt geen data. Het GPS-systeem in je smartphone is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen.
Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra's aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen. Denk aan file-informatie.
De ANWB Onderweg app is gratis te downloaden voor Android en iOS.