Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Stopcontact badkamer
Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Zone 2 is het gebied van 0 tot 60 centimeter rond het bad en de douchebak. Deze zone komt niet voor in een badkamer waar u geen bad en geen douchecabine heeft, maar enkel een losse douchekop.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Daarnaast mag je in de badkamer maar zo geen stopcontact of verlengsnoer gebruiken ivm natte zones . Verder moeten deze apparaten altijd achter aardlekschakelaars zitten en de aarde moet in de potentiaal vereffening van de badkamer doorgekoppeld zijn .
Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer. Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm.
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
Wat moet u doen bij kortsluiting door water in het stopcontact? Haal gelijk de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact. Vervolgens moet u de zekering vervangen en schakelt u de apparaten weer aan. Nadat u dat gedaan heeft is het noodzakelijk om de contactdoos van het verlengsnoer goed droog en schoon te maken.
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte.
Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen natte en droge groepen. De badkamer en de keuken behoorden tot de zogenaamde natte groepen. Alleen de stopcontacten van de droge groepen moesten toen worden beveiligd. Tegenwoordig dient u alle stopcontacten te beveiligen door middel van een aardlekschakelaar.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vind je ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Overbelasting voorkomen
Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
In veel gevallen kan het handig zijn op een stopcontact in de badkamer te hebben. Enkele voorbeelden zijn een haarföhn, scheerapparaat of een elektrische tandenborstel. Je kunt een stopcontact in je badkamermeubel verwerken of bij de wastafel, maar je kunt een stopcontact in de badkamer ook op een andere plaats maken.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.