Huwelijk: Als een werknemer zelf gaat trouwen heeft hij/zij recht op twee tot vier vrije dagen. Huwelijk 1e en 2e graad familielid: Wanneer een kind, broer, zuster, ouder, schoonouder, zwager of schoonzuster gaan trouwen heeft een werknemer recht op één vrije dag.
De medewerker mag zelf kiezen welke dagen hij vrij wil zijn. Voorwaarde is dat deze dagen vallen in de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week. De medewerker krijgt de dag van het huwelijk vrij bij het huwelijk van: zijn eigen kind of het kind van zijn echtgeno(o)t(e) (pluskind).
Ga je bijvoorbeeld trouwen en werk je… … dagelijks 7.36 uur? Dan heb je recht op vier werkdagen van 7.36 uur.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Trouwt je zoon, dochter, broer of zus? Dan heb je vaak ook recht op 1 dag bijzonder verlof. In sommige gevallen is dat ook zo bij tweedegraads familie, zoals bij een bruiloft van een zwager of schoonzus.
Wettelijk recht op onbetaald verlof
Als een werknemer een verzoek hiervoor indient, moet je dat in principe accepteren. Weigeren mag alleen als je kunt aantonen dat er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn om de werknemer te verplichten aan het werk te blijven.
Op z'n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.
Ook al worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met gehuwden voor het recht op klein verlet, de verklaring van wettelijke samenwoning wordt als plechtigheid vooralsnog niet algemeen gelijkgesteld. Tenzij de cao van de sector iets anders zegt, hoeft u er dus geen klein verlet voor te geven.
Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag. Wanneer een direct familielid van de werknemer overlijdt, heeft de werknemer recht op het zogenoemde calamiteitenverlof.
Klein verlet om een huwelijk bij te wonen
van de werknemer: 2 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat heb je gestudeerd? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Je hebt maximaal 10 kalenderdagen familiaal verlof bij ziekte van je kind, of om een andere dwingende reden. Als je deeltijds werkt wordt dit maximum pro rate herberekend. Neem je familiaal verlof voor je ziek kind op, dan moet je werkgever in principe geen loon betalen.
Dit verlof is in principe onbetaald en wordt voor de sociale zekerheid gelijkgesteld met arbeidsactiviteit. Let wel: gebeurtenissen die wel voorzien zijn of ingepland kunnen worden, zoals een geplande ziekenhuisopname, zijn geen dwingende reden en vallen dus niet onder het familiaal verlof.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Erfrecht. De langstlevende partner (LLP) is veel beter beschermd in een huwelijk dan bij een samenwoning. Hij/zij heeft steeds recht op het vruchtgebruik van de nalatenschap. Bij een wettelijke samenwoning heeft de LLP een beperkt erfrecht: het vruchtgebruik op de gezinswoning en de erin aanwezige huisraad.
Bij huwelijk of wettelijk samenwonen heb je recht op een premie van € 35 per jaar anciënniteit, met een maximum van € 245.
Nee, je kan niet trouwen zonder getuigen. Je hebt altijd minimaal 2 getuigen nodig om officieel te trouwen. Als je zelf iemand hebt (bijvoorbeeld omdat je op het laatste moment of in het geheim wil trouwen, is het soms mogelijk om de gemeente 2 getuigen te laten verzorgen.
Gemiddeld betalen stellen 412,99 euro om in het gemeentehuis te trouwen op een doordeweekse dag. Wil je trouwen op vrijdag of in het weekend, dan lopen de prijzen flink op: Vrijdag: gemiddeld 429,45 euro. Zaterdag: gemiddeld 693,34 euro.
Voor werknemers die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen, kan de werkgever een regeling invoeren waarbij werknemers vakantiedagen kunnen kopen of verkopen. Let op deze aandachtspunten. Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Is er een financieel verschil tussen het aankopen van extra vakantiedagen of het opnemen van onbetaald verlof? Antwoord: Financieel zou er geen verschil hoeven te zijn. Of u nu dagen aankoopt of uw salaris wordt verlaagd vanwege onbetaald verlof zou hetzelfde effect moeten geven.