Zo zal een bouwdroger met een ontvochtigingscapaciteit van 55 liter water bij 10 °C en een relatieve vochtigheid van 90% geschikt zijn voor een volume van 55 (liter per dag) x de factor 10 tot 12 = 550 tot 660 kubieke meter.
U vermenigvuldigt de Lengte (L) met de Breedte (B) en de Hoogte (H) van de ruimte die u wilt drogen om het aantal kubieke meters (m³) van de ruimte berekenen. Het totale aantal kubieke meters ruimte dat gedroogd moet worden bepaald het type bouwdroger dat u nodig heeft.
Onthoud echter dat veel schades in de bouw ontstaan door de toepassing van kachels en nooit door ontvochtigers of bouwdrogers. Zolang je de 24/48 uur- en de 7 dagenregel (afhankelijk van het materiaal) maar in acht neemt.
Stroomverbruik wordt geminimaliseerd omdat de machines vaak 24/7 draaien. De bouwdrogers van Bouwdroger-huren.nl zijn zeer energiezuinig en verbruiken slechts 0,75kW per uur. Dit komt neer op nog geen 17 eurocent per uur. Moet er altijd een opvangbak worden geleegd?
Wat wel gegarandeerd is, is dat met inzet van de juiste bouwdrogers de ruimte tot bijna 70% sneller droog is dan zonder bouwdrogers. Om de droogtijd te verkorten, raden wij ook aan om ventilatoren in te zetten.
Waar de bouwdroger of ontvochtiger te plaatsen
Plaats de bouwdroger in het midden van de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, deuren en ventilatieroosters. Ook is het verstandig om het mechanisch afzuigsysteem uit te zetten.
Wanneer dat bouwvocht niet wordt aangepakt, kunnen er niet alleen schimmelproblemen ontstaan, maar kan ook de afwerking van je woning in het gedrang komen: denk maar aan afbladderende verf en opbollende parket. Om je bouwproject snel en vlot te laten verlopen kies je dus het best voor een bouwdroger.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dien je dus voorzichtig mee te zijn.
Aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Na 7 dagen mag u dan starten met bouwdroging. Wanneer het om een chape van 6 à 8 centimeter gaat trekken wij deze meestal droog op 6 à 8 weken voor parket. Wanneer u PU vloer (Polyurethaan) gaat leggen moet u hier meestal nog eens 4 weken bij rekenen.
Door een speciaal hiervoor ontwikkelde techniek toe te passen zal de ruimte en zo ook de isolatie onder je vloer drogen in een gemiddelde droogtijd van 28 dagen! Hierdoor krijgen schimmels geen kans zich te gaan ontwikkelen en zal het water niet aangezogen worden door je muren met zeer lange droogtijden als gevolg.
Een bouwdroger is een apparaat, dat vochtige lucht uit een ruimte opvangt en deze lucht condenseert tot water, dat wordt afgevoerd. Hierdoor gaat de relatieve luchtvochtigheid in elke denkbare ruimte flink omlaag en zal bouwvocht dus ook sneller uit de woning worden getrokken.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
Nieuwbouwhuis: tot 4.000 liter vocht
Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo'n 3.000 tot 4.000 liter!
Deze 3 maanden wachttijd voor het verhuizen zijn essentieel om je nieuwbouw te laten drogen. Maar het is niet voldoende om vocht te vermijden in je woning. Nieuwbouw heeft ongeveer 2 jaar nodig om volledig te drogen. Om vocht te vermijden nadat je verhuisd bent, kan je de woning verwarmen en vooral ook ventileren!
De prijs varieert van € 8,- tot € 65,- per dag en hangt af van luchtverplaatsing (m³), de capaciteit en het vermogen.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Door een bouwdroger in te schakelen wordt het droogproces van de chape eigenlijk te veel versneld. Het oppervlak droogt te snel uit waardoor het mengsel niet volledig kan hydrateren en verharden.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. Een ander risico is dat jouw vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Bij traditioneel sausklaar stucen wordt enorm veel water gebruikt, bij een laagdikte tot 5 millimeter wordt per 1m2 stucwerk gemiddeld 2 liter schoon leidingwater gebruikt.
Stucwerk sneller laten drogen: 2 tips
Zorg voor een kamertemperatuur van 19 of 20 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Zet altijd een paar raampjes open om de ruimte goed te ventileren gedurende het droogproces. Een klein raampje open of een raam op een kier is het best.
Je leest vaak over bouwdrogers en luchtontvochtigers in dezelfde context. Het verschil tussen de twee apparaten is echter niet altijd duidelijk. In het algemeen kan gezegd worden dat bouwdrogers gebruikt worden als je met grotere hoeveelheden vocht te maken hebt.
De werking van een bouwdroger: Vochtige lucht wordt aan de onderkant van de bouwdroger aangezogen door een turbine en passeert dan de verdamper. In de verdamper wordt de luchttemperatuur verlaagd tot het dauwpunt waardoor het vocht in de lucht condenseert.