Gemeenschap 1-2 dagen voor de eisprong zou meer kans geven op een meisje, omdat de 'sterkere' zaadcellen langer leven.
Ook je dieet, slaapritme of –houding aanpassen lijkt geen effect te hebben op het geslacht van je baby. De kans dat je zwanger raakt van een jongetje of meisje is vijftig procent, iedere keer weer.”
Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent. Hoe dat kan? Daar doen veel wilde verhalen de ronde over.
De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Dat gebeurt ongeveer 14 dagen voor het einde van de menstruele cyclus.
Uit de structuurtellingen van het CBS blijkt echter dat bij een gezin met 0, 1, of 2 jongens en geen meisjes de kans op een volgend meisje 48,0%, 47,3% en 46,2% is. Een vrouw met twee zoons heeft dus 54% kans op weer een zoon en 46% kans op een dochter. Omgekeerd geldt dit ook voor moeders met veel dochters.
De echoscopist kan op de 20 weken echo het geslacht herkennen. Krijgt hij of zij het geslacht goed in beeld en wil je het weten, dan krijg je het tijdens de echo te horen. Wil je het niet weten, dan brengt de echoscopist het geslacht niet in beeld of vraagt je om even de andere kant op te kijken.
12,5% van alle gezinnen met 3 kinderen bestaat dus uit 3 meisjes en 12,5% uit 3 jongens. Die kansen zijn helemaal niet zo klein.
Om een dochter te krijgen, moet je vooral voeding rijk aan calcium en kalium eten. Deze stoffen komen voornamelijk voor in zuivelproducten, sommige mineraalwaters, vis, eieren, groene groenten, pasta, rijst, griesmeel en sommige fruitsoorten (appels, peren, frambozen, ...).
Rond ongeveer 16 weken is het geslacht van een baby met redelijke zekerheid te bepalen. Hij of zij is dan ongeveer 15cm lang en weegt 100 gram. Het is voor het eerst dat je kindje niet meer in zijn geheel in beeld kan worden gebracht met de echo!
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Efficiënte seks
Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken.
Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Kans is niet 50/50
Zowel vrouwen als mannen dragen bij met een geslachtschromosoom om zo het geslacht van de baby te bepalen. Vrouwen hebben alleen X-chromosomen door te geven, en mannen hebben zowel X- als Y-chromosomen. De chromosomen van de man zijn dus doorslaggevend: wordt het een meisje (XX) of een jongetje (XY)?
Goed, iets meer kans op een meisje dus bij veel misselijkheid. Maar nog steeds 45% kans op een jongen. “Voor alle andere voorspellingen op dit gebied leekt geen bewijs te zijn,” aldus Ionica.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar ook het geslacht is dan zichtbaar.
Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Wanneer je het gelukt hebt dat je een regelmatige cyclus hebt, dan vindt jouw vruchtbare periode ongeveer 10 dagen na de eerste dag van je menstruatiecyclus plaats. Als je vanaf dat moment regelmatig vrijt, vergroot je de kans op een zwangerschap aanzienlijk.
Wordt de eicel bevrucht door een zaadcel met een Y chromosoom, dan wordt het een jongetje, wordt de eicel bevrucht door een X chromosoom, dan wordt het een meisje. De man is dus degene die het geslacht van de baby bepaalt.
Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer. Ze worden niet meer langer.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.