Heel zelden groeien fibroadenomen snel en worden ze binnen enkele maanden twee keer zo groot. Dan kan er sprake zijn van een Phyllodes tumor. Zulke tumoren worden wel operatief verwijderd, omdat een klein percentage hiervan zich kan ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel.
Een fibroadenoom groeit meestal langzaam en wordt vaak niet veel groter dan 3 cm. Een phyllodestumor groeit juist snel en kan veel groter worden. Meestal neemt de arts tijdens de onderzoeken wat weefsel van de tumor weg. Dit heet een biopsie.
Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Over het algemeen wordt een fibroadenoom niet veel groter dan 2 á 3 centimeter. Het is een afwijking die ontstaat door plaatselijke wildgroei van steun- en klierweefsel en is volledig goedaardig.
Een fibroadenoom is een rond, zacht, stevig en pijnloos knobbeltje in de borst dat bestaat uit bind- en klierweefsel. Een fibroadenoom voelt rubberachtig aan en kunnen gemakkelijk in de borst heen en weer worden bewogen. Een fibroadenoom is een goedaardige tumor. Fibroadenomen komen meestal bij jonge vrouwen voor.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Omdat een fibroadenoom hormoongevoelig is, kan de grootte onder invloed van hormonen veranderen. Gedurende de cyclus schommelen de hormonen en voor de menstruatie kan een fibroadenoom extra gevoelig worden. Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom onder invloed van de hormonen gaan groeien.
Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien. Er kan reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van een echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist zal dit met u bespreken. Chirurgische behandeling is meestal niet nodig.
Een goedaardige tumor bevat geen kankercellen en groeit niet in het omliggend weefsel.
Fibroadenoom. Een fibroadenoom is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel, die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel.
Een fibroadenoom is een borstgezwel dat bij jonge vrouwen heel frequent voorkomt. Het is een hard gezwel dat duidelijk begrensd is, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Fibroadenomen zijn onschadelijk en ze vergroten het risico op borstkanker niet.
Een fibroadenoom is een goedaardig knobbeltje in de borst. De radioloog haalt het fibroadenoom weg met een holle naald en een vacuümpomp. Met echografie bepaalt de radioloog de juiste plek voor de behandeling. Deze behandeling noemen we de Mirabelprocedure.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen. De tumor blijft wel binnen het kapsel. Ook zijn de cellen niet kwaadaardig en zaaien ze niet uit.
De pijn kan ontstaan als de tumor drukt op bijvoorbeeld uw darmen of lever. De pijn wordt meestal beschreven als scherp, zeurend of kloppend. Deze pijnsoort is vaak krampend, wisselend in ernst en moeilijk(er) aan te wijzen omdat deze soms op een andere plaats gevoeld wordt dan waar deze veroorzaakt wordt.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder je vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter je tepel.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Kwaadaardige tumoren groeien meestal snel, de kankercellen kunnen doorgroeien in de omgeving en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Een vetbult is een onderhuidse zwelling van vetweefselcellen. Vetbulten zijn meestal onschuldig, maar kunnen soms wel gevoelig zijn. Meestal is de oorzaak van een vetbult onbekend. Vetbulten kunnen overal op je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.