Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een herhaalprik halen.
De herhaalprik werkt na 7 dagen. Na de prikken kunt u het virus nog wel krijgen. Maar u wordt er dan niet ziek van of minder ziek. U kunt ook nog steeds andere mensen besmetten.
Je kunt de herhaalprik krijgen vanaf 3 maanden na de laatste prik, of als het 3 maanden geleden is dat je een mogelijke coronabesmetting had. Als je vanaf 19 september 2022 al een herhaalprik hebt gehaald, hoef je niet nog een coronaprik te halen.
De 2e prik krijgt u 21 dagen na de 1e prik. Vanaf 14 dagen na de 2e prik is uw basisbescherming tegen het coronavirus het beste. Het advies is om 3 maanden na de 2e prik van de basisserie een herhaalprik halen.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
De herhaalprik brengt uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen. Let op: in het najaar van 2023 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers.
Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
De meest logische verklaring zit hem in het feit dat als je ziek bent, je minder actief bent dan normaal. Deze inactiviteit kan zorgen voor pijn, stijfheid en verminderde spierkracht. Zeker wanneer je een langere tijd ernstig ziek bent geweest of zelfs in het ziekenhuis hebt gelegen lever je veel in.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts.
' De mensen die de coronabooster en het griepvaccin tegelijk kregen, hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die ze juist na elkaar ontvingen. Arts-onderzoeker en eerste auteur Elisabeth Dulfer: 'Dit betekent dat een gelijktijdige toediening van de vaccins veilig is.
Hoe lang biedt de griepvaccinatie bescherming? Na vaccinatie zijn gezonde mensen binnen 1-2 weken beschermd. Deze bescherming duurt ongeveer 24 weken.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
De booster zorgt ervoor dat de bescherming tegen ernstige ziekte weer toeneemt. Omdat dat effect tijdelijk is, heeft de minister van VWS gevraagd of het nodig is om alle volwassenen een tweede boostervaccinatie aan te bieden. Volgens de Gezondheidsraad is dat niet nodig.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Nee, vaccinaties zijn niet verplicht. Als ouder hoeft u uw kinderen dus niet verplicht te laten vaccineren. Maar de Rijksoverheid raadt u aan om dit wel te laten doen.
Hoeveel tijd moet er zitten tussen mijn tweede of derde vaccinatie en de booster? Tussen de tweede of derde vaccinatie en de boostervaccinatie moet drie maanden zitten.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen.
Het virus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Een coronatest kan laten zien dat u corona.