De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek
Gemiddeld meldden werknemers zich in dat jaar één keer ziek. De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen.
Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt. Gemiddeld duurt zo'n ziekte periode 6,8 dagen. Die gemiddelde duur van bijna 7 dagen kent echter een forse spreiding. Het overgrote deel, zo'n 80%, van de verzuimgevallen, is kort verzuim.
60% van alle ziekmeldingen veroorzaakt door corona
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland steeg in februari 2022 verder naar 5,5% (ten opzichte van 5,0 % in januari 2022). De afgelopen jaren was het verzuim alleen in maart 2020, aan het begin van de coronapandemie, hoger.
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. Het betekent dat van de duizend te werken dagen 63 werden verzuimd wegens ziekte. In dezelfde periode van 2021 was het verzuim 4,8 procent.
Middellang verzuim duurt langer dan een week, maar korter dan zes weken. Voorbeelden hiervan zijn rugklachten of andere klachten aan het bewegingsapparaat. Als er sprake is van middellang verzuim, is het goed om contact op te nemen met uw zieke medewerkers.
5. Ziekmeldfrequentie (ZMF) Deze maat betreft het gemiddeld aantal nieuwe ziektegevallen per werknemer in een bepaalde periode, omgerekend naar jaarbasis.
Kort verzuim gaat om een ziekmelding korter dan 13 weken. Dat is al best een tijd natuurlijk. Vaak is er dan wel meer aan de hand dan een griepje. Lang verzuim is verzuim met een duur van meer dan 13 weken.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Als uw werknemer regelmatig ziek is, mag u hem niet zomaar ontslaan. Het is belangrijk om met uw werknemer in gesprek te gaan. Maak zijn verzuim bespreekbaar en leg uit welke gevolgen dit verzuim heeft voor uw bedrijf.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Betekenis: De gemiddelde meldingsfrequentie (MF) geeft weer hoe vaak medewerkers gemiddeld verzuimen in de afgelopen periode. De gemiddelde meldingsfrequentie in Nederland schommelt rond de 1. Dat betekent dat de gehele beroepsbevolking in Nederland gemiddeld 1 verzuimmelding per jaar heeft.
De meldingsfrequentie berekent u door het totaal aantal ziekmeldingen te delen door het aantal medewerkers in de verslagperiode en dit getal vervolgens te vermenigvuldigen met het totaal aantal dagen per jaar gedeeld door het totaal aantal dagen in de verslagperiode.
De Belgische werknemer is gemiddeld 21,6 dagen per jaar afwezig op het werk door ziekte.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Als je een aantal keren te laat komt of weg blijft, verwijst de leerplichtambtenaar je door naar HALT, waar je een taakstraf moet uitvoeren. Het verschilt per school of en wanneer ze dit doen. straf opleggen van € 750. De ouder/ verzorger krijgt een boete van € 100 per kind per dag.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.