Contact met je gasten is voor een chef-kok zeer belangrijk.” Banquetpartijen: zaal met 100 zitplaatsen. Restaurant: 40 couverts.Brasserie: 60 couverts.
In de horeca is het vrij normaal dat je 14 of 15 uur op een dag werkt. Voor je overuren krijg je tijd voor tijd. Maar die tijd is er nooit.
Als fulltime kok (40 uur per week) ga je ongeveer 2.015,- euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114,40 euro bruto. Dit is gebaseerd op cijfers van onze salarischecker.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten. Zo, nu ben je helemaal op de hoogte.
Dat betekent dat we gemiddeld 4 medewerkers per jaar nodig hebben voor alle diensten.
1132 In de horeca zijn de arbeidskosten gemiddeld 26 euro per gewerkt uur in 2021. Daarmee zijn deze kosten in vergelijking met andere sectoren laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deze full service is haalbaar tot ongeveer vijftien tot twintig gasten per ober. Per vijftien gasten kunt u er dan het beste een ober bijnemen zodat de obers kunnen samenwerken en niemand wat tekort komt.
Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een Chefkok factureert ongeveer € 55 per uur ex BTW.
Startsalaris zonder ervaring ongeveer € 1.700 bruto per maand. Gemiddeld salaris ongeveer € 2.100 bruto per maand. Salaris met meer dan tien jaar ervaring ongeveer € 2.500 bruto per maand.
De reden was veelal een combinatie van een te laag salaris, te hoge werkdruk en te weinig toekomstperspectief. Volgens Snijders is er een mismatch tussen wat de moderne werknemer zoekt in zijn of haar werk en hoe de horeca is ingericht. Een gezinsleven is nauwelijks te combineren met een baan in de horeca, zegt ze.
In de horeca werken is vaak gezellig en leuk, maar het harde werken en het gemiddelde salaris van €11,76 zorgen er voor dat er vooral ook in de horeca een groot tekort is aan deze toppers. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens en kunnen enorm verschillen per regio en bedrijf.
Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas. Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne. Alles is natuurlijk afhankelijk van de feestvierders.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Een traiteur kost per persoon tussen de € 15,- en € 25,- Een traiteur mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een traiteur kost heeft ook te maken met wat uw specifieke wensen zijn.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ober
Het gemiddeld bruto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1785,- en € 2500,- per maand.
Een Hulpkok wordt ingeschaald in groep 1, 2 of 3, afhankelijk van de precieze taken en verantwoordelijkheden. Dit komt neer op een salaris van ongeveer €1200 tot €1800 bruto per maand. Een Hulpkok draait onregelmatige uren en soms lange werkdagen. Er wordt ook gewerkt in het weekend en in feestdagen.
Kijk naar het aantal couverts dat je hebt en de aantal keer dat je een tafel verkoopt tijdens piekmomenten. Bij glazen zou ik 3x het aantal couverts bestellen omdat deze breekbaarder zijn. Heb je naast een restaurant ook nog een bargedeelte dan zou ik dit 4x zoveel bestellen.