CO2 in bier is een absolute noodzaak voor de vorming van schuim en draagt bij aan de smaak van het bier en is verkrijgbaar in gasvorm. Dit gas is kleur- en smaakloos. Afhankelijk van de hergisting kan CO2 toegevoegd worden aan de fles of voor het afvullen op fles.
De grootste impact op het milieu komt van het productieproces. Een grote brouwerij stoot per liter bier minder CO2 uit dan een kleinere en het brouwen van pils zorgt voor minder CO2-uitstoot dan speciaal bier omdat er minder gerstemout gebruikt wordt. Ook de verpakking kan het verschil maken.
Het merendeel van de kooldioxide is opgelost in de vorm van gasmoleculen. Er is dus veel kooldioxide en maar weinig koolzuur aanwezig in bier.
De CO2-uitstoot van bier
De productie van een liter bier zorgt voor vier keer minder CO2 dan de productie van een liter wijn. De CO2-uitstoot van bier is 420 gram per liter. Het verschil komt vooral doordat bierflesjes hergebruikt worden en wijnflessen niet.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Sterke dranken zorgen voor de meeste uitstoot: 2.750 gram CO2 per 0,75 liter. Dit komt voornamelijk door het destillatieproces. De productie van wijn stoot 1.720 gram per liter uit, terwijl de CO2-uitstoot van bier 420 gram per liter bedraagt.
De biersector is van oudsher onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Voor het brouwen van bier, een natuurproduct van water, brouwgerst, hop en gist zijn onze leden afhankelijk van een gezonde agrarische sector en schoon water.
Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legt uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. ,,Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.''
CO² is onbeperkt houdbaar in de flessen als de kraan goed gesloten is.
Om te bepalen wat de tapcapaciteit moet zijn van de biertap die u gaat kopen kunt u een berekening toepassen. Uit één liter bier kunt u gemiddeld 4 biertjes tappen. Dus mocht u een biertap kopen met een tapcapaciteit van 30 liter/uur dan wil dat zeggen dat u 30 * 4 = 120 biertjes per uur zou kunnen tappen.
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
Door suiker toe te voegen bij het bottelen, kan je bier gaan hergisten op de fles. Er komt dan koolzuur in en het zorgt voor een schuimkraag. Als je te weinig suiker toevoegt, kan de hergisting misschien wat moeilijk op gang komen.
In 1 liter cola zit ongeveer 5 tot 8 gram aan koolzuur.
Nee. Je kunt gerust een glas water drinken tijdens het eten, daardoor verandert je vertering niet. Je leest wel eens dat water drinken tijdens het eten ongezond is omdat het water je maagsappen verdunt en dat daardoor het eten moeilijker verteerbaar wordt.
Koffie is het op een na meest vervuilende drankje. De klimaatimpact hangt vooral af van de hoeveelheid melk die je erin doet. Bij zwarte koffie is de impact relatief laag. Uit het onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat bij een cappuccino of koffie verkeerd al gauw 4 keer zoveel CO2 vrijkomt.
Wie koffie met melk drinkt, verhoogt zijn klimaatimpact flink. 1 kop koffie verkeerd heeft een 14 keer hogere klimaatbelasting dan een kopje espresso. Wie op het klimaat wil letten kan dus beter geen of weinig melk in zijn koffie doen, of kiezen voor plantaardige zuivelvervangers.
Schultenbräu Pilsener
Het bier is gebrouwen met onder meer maltose, dat ervoor zorgt dat de totale productietijd wordt verkort. Een goedkoop ingrediënt, dat je niet direct verwacht in een 'Premium Pilsener', zoals op het blik staat.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
De Klok is een smaakvolle pilsner die wordt gebrouwen bij Grolsch. Deze pilsener is vernoemd naar de voormalige brouwerij De Klok. Dit is een pilsner zonder poeha, gewoon een goed bier.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.