Hoeveel CO2 een boom absorbeert hangt er onder andere vanaf hoe oud of hoe dik de boom is, want een boom in de groei heeft meer glucose nodig dan een oude boom. Gemiddeld genomen kun je zeggen dat een boom tussen de 10 en 40 kilo CO2 per jaar uit de lucht filtert.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Zo, nu heb je direct het korte antwoord! Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Een hectare kan variëren van 500 tot 2500 bomen. In diverse berekeningen vonden we 15 tot 83 bomen die nodig zijn om 1 ton CO2 in één jaar vast te leggen.
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Er zijn maar een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schone, gezuiverde lucht in huis. We nemen als voorbeeld even Lilly de Spathiphyllum, zij neemt schadelijke stoffen op uit de lucht via haar bladeren. Vervolgens slaat ze deze stoffen op in bijvoorbeeld haar wortelen.
Gemiddeld neemt een boom ongeveer 25 kg CO2 per jaar op.Afhankelijk van de boom varieert dit van 10 kg tot 40 kg per jaar. De koolstofabsorptiecapaciteit varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals boomsoort en -grootte maar dus ook zoals gezegd de bodemkwaliteit en de aanplantwijze. Bomen nemen CO2 op.
Het volume varieert met de buitentemperatuur, maar 1 ton CO2 is ongeveer 500 m3 of 500.000 liter. Het volume CO2 voor het huishoudelijk energieverbruik van 1 woning is 2.400 m3. Dat is ongeveer gelijk aan een luchtballon die 4 mensen kan vervoeren.
Een gemiddelde benzine personenauto die per jaar 15.000 kilometer rijdt heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar.
De huidige prijs van een ton CO2 in het Europese emissiehandelssysteem schommelt rond de € 80 (September, 2022) . Kijk voor de actuele prijs van een emissierecht bij het Duitse handelsplatform EEX dat door de Europese Commissie is aangewezen als het gezamenlijke veilingplatform.
Kastanjebomen: Kastanjebomen zijn een type boom dat sterk en duurzaam is. Hierdoor hebben ze een lange levensduur. Kastanjebomen zijn ook goed voor het milieu omdat ze kleine deeltjes in de buitenlucht goed op kunnen nemen (fijnstof). Esdoorns: Esdoorns zijn een ander type boom dat milieuvriendelijk is.
Een eik groeit relatief langzaam, maar kan wel meer dan 500 jaar oud worden en al die tijd dus CO₂ vastleggen. Als een boom sterft, dan verteert het hout en komt de CO₂ gaandeweg weer vrij. Door het hout op een verantwoorde manier toe te passen kan dit nog tientallen jaren uitgesteld worden.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
(grijze elktriciteit) te compenseren zijn ruim 105 bomen nodig. Bomen zijn zeer geschikt om CO2-uitstoot te compenseren.
Natuurlijke natuur beschermt zich tegen verzuring. Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien.
Planten die van stikstof houden, zoals grassen en brandnetels groeien extra hard. Ze verdringen in van oorsprong schrale natuur kwetsbare planten. Insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook. Open gebieden zoals stuifzand en heide groeien sneller dicht tot bos.
Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.
Personenauto's zijn het meest vervuilend.
1 liter benzine weegt 750 gram. Ongeveer 652 gram daarvan is koolstof. Om deze te verbranden is 1.740 gram zuurstof nodig. Per liter benzine stoot men dus 652 + 1.740 = 2.392 gram (2,4 kg afgerond) CO2 uit.
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
"Als je kijkt naar de uitstoot per persoon, dan stoot China 7,44 ton CO2 per persoon uit en wij 9,54 ton, Dus wij stoten per persoon meer uit dan China", zegt Minnesma.
In één kubieke meter hout zit ongeveer 0,9 ton CO2 opgeslagen.
Voor een vlucht van 10.000 kilometer zou je ongeveer 90 bomen per persoon moeten planten om de uitstoot te compenseren.
CO2 is noodzakelijk voor bomen om te groeien omdat ze het gas nodig hebben voor fotosynthese. Maar net als bij de meeste dingen is teveel van het goede ook niet goed voor bomen. Hoge niveaus van CO2 in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat bomen te snel groeien, wat kan leiden tot zwakke stammen en takken.
Daarom is het belangrijk om wereldwijd ontbossing tegen te gaan en meer bomen te planten. Staatsbosbeheer draagt bij aan het Klimaatakkoord door tot 2030 5.000 hectare extra bos te planten. Omdat bos ongeveer tien ton CO2 opslaat per hectare, komt dit neer op een extra opslag van 50.000 ton CO2.