Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond.
Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Onze experts adviseren om het kunstgras te verwerken met een houten afrastering. Je kunt het kunstgras hier dan in vast schroeven en blijft het kunstgras goed op plek liggen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met grondankers.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
De ideale meng verhouding voor stabilisé? Die ligt ergens rond één schep cement per acht scheppen zand. Meng je er proportioneel te weinig cement in, riskeer je dat de stabilisé te weinig vastheid heeft. Ga je er een te grote portie cement in vermengen, dan wordt de onderlaag minder waterdoorlaatbaar.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Voorbereiding & Plaatsing van kunstgras
Kunstgras kan op verschillende soorten ondergrond gelegd worden. Een voorwaarde is dat de ondergrond stabiel en vlak is, voldoende draagvermogen heeft en water kan afvoeren. Zand, klinkers, grind, asfalt en een houten ondergrond behoren tot de mogelijkheden.
Meestal is een laag van 15 centimeter voldoende, maar dat hangt ook weer af van de plaatselijke bodemdikte. Bij een slecht doorlatende ondergrond, is het belangrijk om een wat dikkere laag aan te brengen, zodat dit als waterbuffer kan fungeren en er geen regenwater op uw kunstgras blijft staan.
Instrooizand voor kunstgras moet erg fijn zijn, anders kan het het kunstgras beschadigen. Zorg er door voor dat je bijvoorbeeld silica zand gebruikt. Doordat dit een kleine ronde korrel is beschadigd dit het kunstgras niet.
In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter
In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Net als worteldoek dus, alleen is stabilisatiedoek een stuk steviger en dikker. Het tegengaan van onkruid is niet alleen prettig omdat onkruid verwijderen een tijdrovende en vervelende klus is, maar ook omdat de groei van onkruid onregelmatigheden in de kunstgrasmat kan creëren.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
De fundering moet een dikte hebben van ongeveer 15 cm en bestaat uit gestabiliseerd zand (stabilisé) (100 tot 150 kg cement/m3). Je kan dit gestabiliseerd zand ter plaatse met de schop maken, met een betonmolen of het laten leveren door een betoncentrale.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Verdeel de pinnen langs de randen van het kunstgras. We adviseren om per lengtemeter gras 1 pin te gebruiken. Sla de pin in het zwarte doek van het gras met de hamer. Door het toepassen van de pinnen, wordt het gras vastgezet in de bodem.