Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
Een doorgangsruimte wordt bepaald door de functie ervan. Een doorgang voor bijvoorbeeld een gang of deur, moet minimaal 60 tot 90 centimeter zijn. Een ingang van een douche hoeft dan weer minder breed te zijn, zo ongeveer 50 tot 55 centimeter.
Als niemand hoeft te passeren, is een doorloop van 60 cm genoeg, maar aan de kant waar iemand staat te werken, wil je zeker 120 cm aan bewegingsruimte hebben.
Maak de kamer niet zo vol dat je niet genoeg ruimte hebt om door de kamer of naar andere kamers te kunnen lopen. Houd ten minste 60 centimeter tussen de randen van het bed en de muur en andere meubels.
Zorg er dus voor dat je het bed zo kunt plaatsen dat je links en rechts de ruimte hebt om erlangs te lopen. Die ruimte hoeft natuurlijk niet erg groot te zijn, maar houd rekening met minimaal 70 tot 100 centimeter. Op die manier heb je de mogelijkheid om erlangs te lopen, zonder dat je dit zijwaarts moet doen.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Te weinig loopruimte
Zorg ervoor dat de looppaden breed genoeg zijn. De ideale breedte voor een looppad is ongeveer 110 centimeter.
Er is geen algemene tussenruimte tussen bed en plafond, maar voor de bewegingsruimte van je kind is het fijn om minimaal 75 cm tussen de bovenzijde van het matras en het plafond over te houden. Bij een gemiddelde kamerhoogte van 240 cm houdt het in dat de bovenzijde van de matras ongeveer 165 cm hoog mag zijn.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
Kleed aan met accessoires
Door wat leuke accessoires toe te voegen, maak je je slaapkamer extra gezellig. Denk hierbij aan een klok voor aan de muur, vaasjes, kleedjes, kussentjes of andere kleine items die je kamer knus en warm maken. Kaarsjes maken het helemaal af, al moet je natuurlijk wel letten op de veiligheid.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand. Zo is er genoeg ruimte om te zitten en kan er toch iemand achterlangs. Als je je benen wilt strekken na een lange maaltijd, heb je genoeg plek om je stoel wat naar achter te zetten.
Zet meubels niet te dicht bij elkaar, zo krijg je een ruimtelijk effect en maken ze een grootse indruk. Zet niet alle meubels tegen de muur. Schuif de bank eens een halve meter van de muur af of zet de eettafel los. Kies juist in een klein huis voor een ronde tafel die je los in de ruimte zet.
Zithoek tip 1 - Afmeting:
Probeer de afstand van bank tot tv, bank tot fauteuils, zo rond de 4,5 tot maximaal 5 meter te houden. Dat is al een royale afstand. Heb je een wat smalle zithoek? Dan zul je moeten proberen om er optisch wat meer breedte in te krijgen.
Een minimale breedte van 120cm is vereist, maar een breedte van 150cm is optimaal en zal zeker zorgen voor meer comfort en veiligheid! Naast voldoende breedte hebben circulatieruimten, zoals gangen of externe galerijen, ook een minimale doorgangshoogte nodig.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
3. Het juiste werkblad. Standaard heeft een werkblad een hoogte van 91 cm, maar de dag van vandaag kiezen we steeds vaker voor een werkblad op maat en varieert de hoogte tussen de 80 en 100 cm.
Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn. Een slaapkamer moet minimaal 1,85m breed zijn, 5,0m² aan oppervlak hebben en ook 2,6 meter hoog zijn.
Als norm wordt een werkruimte van minimaal 60 cm aangehouden tussen vaak de kookplaat en de spoelbak. Indien de ruimte het toelaat is het aan te bevelen deze ruim 90 cm te maken. Ook de diepte van het werkblad is belangrijk. Standaard is deze 60 cm diep.
Nadelen hoogslaper
Door de hoogte heb je wel een keukentrap nodig of moet je zelf op het bed klimmen. Door de hoogte zit je dichter bij het plafond, dus pas op dat je je hoofd niet stoot. De warmte gaat altijd omhoog, de ruimte tussen de hoogslaper en het plafond is minimaal dus het kan warm worden boven in bed.
Cees Meijer van Consument en veiligheid raadt ouders ten strengste af om kinderen beneden de zes jaar in een hoogslaper of stapelbed te laten slapen. “De gevaren worden vaak onderschat. De norm is alleen gericht op de slaapfunctie, maar er wordt vergeten dat kinderen ook vaak op en rond het bed spelen.”
Al onze hoogslapers worden getest conform de Europese norm. Je kan er vanuit gaan dat het bed geschikt is voor een gewicht van ongeveer 120 kg, het is daarom niet geschikt voor twee volwassenen.
In artikel 4.22 lid 1 van het Bouwbesluit 2012 leest u welke doorgangen van ruimten van een woning de voorgeschreven minimale vrije breedte van 0,85 m en vrije hoogte van 2,30 m moeten hebben. Dat zijn onder andere deuren van een verblijfsgebied /- verblijfsruimte van de woning.
Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.