Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Een Rd-waarde van 4,5 m²K/W is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie. Hoe dik de dakisolatie moet zijn om deze waarde te behalen, hangt niet alleen af van het type isolatie, maar ook van de lambda waarde van het materiaal.
Je dient er bij het aanbrengen van dakisolatie rekening mee te houden dat er een verplichte minimale dikte bestaat. De isolatiedikte van je dak moet dan ook minimaal 10 tot 12 centimeter bedragen. Veel mensen kiezen er omwille van verschillende redenen voor om gebruik te maken van deze minimale dikte.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
In de EPB-eisen staat dat de maximaal toelaatbare U-waarde voor daken en plafonds 0.24 W/m²K mag bedragen. Afhankelijk van de dakconstructie zul je dan al gauw zo'n 14 cm dakisolatie moeten toepassen (lambdawaarde 0.04 W/mK) om aan de eisen te kunnen voldoen.
Het dak of de zoldervloer moet geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Het isolatiemateriaal mag in verschillende materialen en lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee.
Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren.
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren.
Een van de meest voorkomende opties is het isoleren van binnenuit met glaswol- of steenwol isolatie. Deze materialen bieden uitstekende thermische prestaties en geluidsisolatie. Een andere populaire keuze is het isoleren van buitenaf met PIR platen of PIR renovatieplaten.
Sinds 1 januari 2020 komt een woning met niet-geïsoleerd dak in aanmerking voor een ongeschiktverklaring (= een gebrek van categorie II). Men maakt wel een onderscheid tussen daken kleiner en daken groter dan 16m². Ontbrekende dakisolatie bij daken kleiner dan 16m² geldt als een gebrek categorie I.
dakisolatie dikte bij nieuwbouw.
Vanaf 2021 moet een nieuwbouwwoning een E-peil behalen van 30 en een S-peil van maximum 31. Dat betekent ook dat het dak een U-waarde van maximum 0,24 W/m²K mag halen, en dat komt overeen met: Dikte glaswol en rotswol: vanaf 18 cm. Dikte cellulose of houtvezel: vanaf 19-20 cm.
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Voor 2022 is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. Laat je binnen een jaar ten minste twee maatregelen uitvoeren om je huis te isoleren, dan kom je in aanmerking voor subsidie.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Dakisolatie van binnenuit kan met diverse materialen. Afhankelijk van je kluservaring, budget en de gewenste isolatiewaarde kun je kiezen voor verschillende opties. Heb je niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om je dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol.
Over het algemeen moet een dikte van 15-16 cm volstaan om een hellend dak met glaswoldekens te isoleren. Kies je voor glaswolplaten of kunststofplaten, dan kunnen diktes van 6 cm volstaan.
De vuistregel: hoe dikker een isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Voor de liefhebbers: dat komt door de warmtegeleiding (λ) want deze wordt voor elk materiaal iets minder naarmate het isolatiemateriaal dikker wordt, en de isolatiewaarde dus iets beter.
Voor het isoleren van het dak ontvangt u sinds 2022 een subsidie van € 30,- per vierkante meter. Voor de isolatie van de zolder- of vlieringvloer ontvangt u een subsidie van € 8,- per vierkante meter.
Een addertje onder het gras, de meeste subsidies zijn niet van toepassing wanneer je zelf gaat isoleren als huiseigenaren. Doe-het-zelvers komen niet in aanmerking voor subsidies zoals ISDE. De subsidie kan alleen aangevraagd worden wanneer de klus door een professional wordt uitgevoerd.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.