Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval.
Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof.
Laat vast frituurvet afkoelen tot ongeveer 100 graden en giet het in een plastic fles die afgesloten kan worden. Alle soorten (eetbaar) vet kunt u inleveren!
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Zeker de restjes vet in een pan, zoals van (plantaardige) boter, kokosolie en spekvet, zijn een crime voor je gootsteen. Die zijn namelijk vloeibaar als ze verhit worden, maar worden weer een dikke emulsie zodra ze afkoelen tot kamertemperatuur. En dit gebeurt ook gewoon zodra je het door de gootsteen spoelt.
Het is schadelijk voor het riool om gebruikt frituurvet of -olie door gootsteen of toilet te spoelen. Het riool kan erdoor verstopt raken. U kunt frituurvet of olie inleveren bij een stadsboerderij of afvalbrengstation.
Frituurvet: gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40° C om daarna met behulp van een trechter in een fles te gieten. Je kan het ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking. Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet naar het recyclagepark in jouw gemeente.
Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten. Het is echter een “geknutselder” product dan olie. Als je puur wilt eten, kies je voor olie. Wat betreft temperatuur kun je het beste frituren tussen 150 en 175 graden Celsius.
Dit is slecht voor het milieu en zorgt voor verstoppingen. Spoel nooit je oude (frituur)vet of olie door de gootsteen weg. De olie en vetten veroorzaken zowel verstoppingen in de afvoer als in het riool van het rioleringsstelsel.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden. Daarbij is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat 7 jaar oude olie waarschijnlijk niet meer geschikt is voor een nieuwe machine omdat deze wellicht hogere eisen stelt.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol.
Het is niet alleen gezonder, maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.
Heb je oude afgewerkte olie? Elke gemeente in Nederland heeft een afvaldepot waar je oude gebruikte motorolie en chemisch afval kunt deponeren. Het kan zijn dat het afvoeren van afgewerkte olie geld kost, dit verschilt per gemeente Je kunt afgewerkte olie dikwijls ook inleveren bij een lokale (auto)garage.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen.Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een geregistreerde inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kunt u gebruikt frituurvet of bakolie inleveren voor recycling. Kijk op de kaart voor een inzamelpunt bij u in de buurt.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Zamel oud frituurvet in
Scholen en verenigingen kunnen oud frituurvet inzamelen en daarmee geld verdienen. Tegelijk dragen zij ook bij aan een beter milieu. Dit afval is namelijk geld waard!
In de winkel is er een inzamelautomaat voor plastic flesjes en blikjes en een inzamelpunt voor kauwgom. Ook kunnen klanten hun afgedankte batterijen, cartridges, frituurvet, lampen en telefoons in de winkel inleveren.