Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe. Laat altijd eerst de eerdere chloortabletten volledig oplossen voordat je nieuwe tabletten aan het zwembadwater toevoegt.
Hoeveel liter chloor per 1.000 liter? Een zwembad van ongeveer 1.000 liter heeft ongeveer 4/5mg/l nodig aan chloor. Zorg ervoor dat je de tabletten in een veilig chloordrijver plaatst zodat je schade aan de huid of zwemkleding voorkomt.
Hoeveel vloeibaar chloor je in jouw zwembad dient toe te voegen is moeilijk te bepalen, maar doseer zeker niet meer dan een halve liter per 50.000 liter (of 1 cl per 1000 l) toe. Indien meer zorgt dat niet voor een betere werking, het kan je installatie zelfs beschadigen.
De juiste chloorwaarde voor een zwembad ligt tussen de 1 à 1,5 mg per liter. Let op, voor je chloor aan het water toevoegt moet de pH-waarde correct zijn, anders zal het chloor niet werken. Om te berekenen hoeveel chloor je juist moet toevoegen, moet je enkel het totale volume van je zwembad weten.
Voor een stevige chloorshock raden wij 15 gr/1.000 liter. Een normale dosis hiervan is 10 gr/1.000 liter. Voor steeds een ontsmetting in het zwembad te hebben kunt u een chloortablet van 20 gr in een chloorvlotter leggen.
Dan kan je de hoeveelheid chloor gemakkelijk berekenen door 0,013 gram chloor per 100 liter water te rekenen (aantal liter van je zwembad / 100 x 0,013). Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Als je zwembad net gevuld is, raden we je aan om als eerste een chloorshock toe te toevoegen. Dit is een hoge startdosering dat het beste met chloorgranulaat gerealiseerd kan worden. Hou hierbij ongeveer 4,5 mg/l actief chloor per 1000 liter zwembadwater aan.
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Snelwerkende chloortabletten of granulaten ontsmetten je zwembad tegen vuil en bacteriën. Deze variant is ideaal om een shockbehandeling aan je zwembad of jacuzzi te geven. De vloeibare chloor die voor automatische regelsystemen wordt gebruikt, is altijd snelwerkend en bevat dus geen cyaanzuur.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Het chloor moet dus aan het werk om de virussen en bacteriën af te breken. Controleer daarom minimaal één keer per week (vaker bij intensief gebruik) de pH-waarde en het chloorniveau van het water. Voeg daarnaast wekelijks een kleine hoeveelheid chloor toe. Vaak worden hiervoor chloortabletten gebruikt.
Door geleidelijk chloortabletten aan het water toe te voegen met een chloordrijver of een skimmer, zorg je ervoor dat deze waarde stabiel blijft. Na ongeveer vijf dagen is het weer tijd om het chloortablet in het water te doen.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Wanneer het hard regent, bestaat de kans dat er vuil en bacteriën in het water terechtkomen. Deze kunnen de waterbalans verstoren en de pH laten schommelen.Ook zorgt regenwater ervoor dat de stoffen die in het water aanwezig zijn, verdund worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder actief chloor aanwezig is.
Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je gedurende 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Kunt u chloor eigenlijk ook in kleinere zwembaden gebruiken, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembad? Op deze pagina beantwoorden we die vraag. Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Vuil, lichaamsschilfers, vetten en bacteriën breken het chloor af. Om het chloorniveau op peil te houden gebruik je chloortabletten voor een constante aanvulling. Test met een testset regelmating (minimaal 2 keer per week) de actuele pH waarde en het chloorgehalte.
Vrij chloor verdwijnt snel
Veel baders in het zwembad, regen, een hoge temperatuur of een tekort aan stabilisator.