Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Zo maak je het pigment:
Alles wat gedroogd en tot poeder gemalen kan worden, kan als pigment gebruikt worden. Bijvoorbeeld, zand, klei, stoepkrijt of gedroogde bloemblaadjes. 2. Denk ook eens aan de kruidenpoeders in het keukenkastje, zoals rode paprikapoeder of geeloranje kurkuma.
Voeg een klein beetje azijn, zout of soda toe. Deze stoffen helpen om de kleurstoffen vrij te maken en hebben ook invloed op de kleur van de verf. Niet alle planten en bloemen geven een goed resultaat, het blijft een kwestie van experimenteren. Soms wordt de kleur totaal anders dan je verwacht.
Van plant tot verfstof
Hierbij wordt het deel van de plant waar de kleurstof zich in bevindt, een paar uur in water geweekt of eventueel gekookt. De plant kan zowel vers als gedroogd worden geweekt. Sommige planten zijn slecht oplosbaar in water en kunnen met behulp van vetten hun kleurstoffen afstaan.
Een handig ezelsbruggetje: watergedragen verf wordt verdund met water. Verf op terpentine wordt verdund met terpentine. Acrylverf en muurverf kunnen verdund worden met water. Alkydverf wordt verdund met terpentine.
Hoe meng ik witte of zwarte verf? Wij raden je altijd aan om witte en zwarte verf te kopen, omdat je deze twee kleuren altijd wel nodig zult gaan hebben. Om zwart te krijgen heb je de kleuren geel, blauw en rood nodig.
Voor het mengen van verf heb je net wat andere kleuren nodig. De basiskleuren rood, geel en blauw zijn namelijk niet in staat om zuiver paars of groen te mengen. Om kleuren verf te mengen heb je de kleuren geel, cyaan (een lichtere variant van blauw) en magenta (een variant van rozemet paarse invloeden) nodig.
Pigmenten zijn de vaste stoffen die in verf aanwezig zijn en die de kleur brengen in de verf. Het zijn sterk fijngemalen vaste stoffen die door de olie of in het acrylmedium zijn gemengd. Heel vroeger was verf niet in tubes te koop, maar moesten de kunstenaars zelf hun pigmenten malen en mengen met olie.
U kunt pigmentpoeder mengen met een bindmiddel zoals olie of acryl. Pigmentpoeder wordt niet alleen gebruikt om te verven of stempelen, maar ook bijvoorbeeld voor het kleuren van gips of sommige soorten klei. Ook kunt u het gebruiken om zelf gekleurde krijtjes te maken.
Met pigment heb je het basis ingrediënt om alles te maken, van Acrylverf tot pastelkrijt. Maar ook je eigen Aquarelverf, gouache, ei tempera of olieverf. Naast Pigment heb je ook een bindmiddel nodig, dit zorgt voor de specifieke eigenschappen van de verf of krijt. Het maken van je eigen verf is helemaal niet moeilijk.
Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen. Wat je wél kunt doen, is voorkomen dat je nog meer witte vlekjes krijgt. Dit doe je door consequent een breedspectrum zonnefilter (minimaal SPF 30) te gebruiken.
Pigment is een kleurstof in onze huid die ook wel melanine wordt genoemd. Melanine geeft ons een bruin kleurtje in de zomer en geeft tevens de kleur aan ons haar en onze ogen. Het wordt aangemaakt door pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Het is ook mogelijk om de 3 primaire kleuren, rood, geel en blauw te mengen om een zwart te krijgen. De kleuren ultramarijn, van Dijck en omber, zijn in praktisch elk merk verkrijgbaar.
Als je een RGB-kleurenwiel gebruikt, is er nog een reeks secundaire kleuren die additieve kleuren worden genoemd: cyaan wordt verkregen met blauw en groen, magenta met blauw en rood, en groen met blauw en geel.
Wanneer twee van deze worden gecombineerd, creëren ze de volgende laag die bekend staat als secundaire kleuren: Rood + blauw = paars (of violet) Blauw + geel = groen. Geel + rood = oranje.
De meeste verf soorten hebben verschillende kwaliteiten zo is er studiekwaliteit acrylverf (Amsterdam, Galeria) en professionele acryl (Amsterdam Expert, ARA acryl) en de absolute top voor acrylverf: Golden. Maar ook top kwaliteit olieverf (Old Holland, Rembrandt olieverf) en studie verf op oliebasis (Winton).
Alkydverf of lak wordt ook wel terpentine gedragen genoemd, dit kan het beste worden verdund met terpentine. De verf wil zich uitstekend mengen met terpentine en is nu makkelijker te verwerken.
Gesso wordt verkocht in flessen en potten en kun je een beetje vergelijken met een primer. Het kan op vele soorten oppervlakken worden aangebracht. Je gebruikt het als ondergrond voor schilderwerk met acrylverf. De verf wordt dan niet opgezogen of afgestoten.
Wil je iets roze/rood kleuren zonder smaak toe te voegen, gebruik dan een paar druppels bietensap of een beetje bietenpoeder. Oranje: Geraspte wortel of wortelsap geven je bereiding een oranje kleur. Geel: Een mespuntje kurkuma doet wonderen als je iets geel wilt kleuren.
Biologisch pigment
Vaak staan planten bekend om hun groene kleuren, vanwege de bladgroenkorrels of chlorofyl. Groen, rood en geel pigment helpen planten voornamelijk bij het aantrekken van zoveel mogelijk zonlicht. Daarna wordt het zonlicht omgezet in een chemische reactie die nodig is voor fotosynthese.
Wede (Isatis tinctoria) is een verfplant waaruit een blauwe kleurstof kan worden gehaald: pastel. Tot de komst van indigo in de zestiende eeuw werd deze kleurstof gebruikt in de lakenindustrie om wol blauw te verven. Indigo was dieper blauw en kleurvaster. De oorsprong van de plant ligt in de steppen van Eurazië.