Beide spelers hebben het recht driemaal per set een zogenaamde challenge aan te vragen.
Per set heeft een speler 3 challenges. Heeft een speler gelijk met z'n twijfel aan de call dan houdt hij/zij de challenge. Heeft de speler ongelijk dan raakt hij een challenge kwijt. Aan het begin van een tiebreak krijgt een speler een challenge erbij.
Daarin staat dat elke speler drie keer per set de Hawk-Eye mag inschakelen. Heeft de speler het bij het rechte eind en klopte de beslissing niet, dan blijven zijn drie mogelijkheden staan. Maar als de lijnrechter het toch goed had, gaat er één challenge af en kan hij nog maar twee keer protesteren.
Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Bij een stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Als er een beslissende derde set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
Sinds 2006 wordt het systeem officieel gebruikt in tennistoernooien, ter correctie van beslissingen van de umpire. Beide spelers (of teams) hebben het recht driemaal per set de Hawk-Eye aan te roepen (dit heet een challenge); bij elke incorrecte challenge gaat er een af.
Bij tennis hebben beide spelers het recht om driemaal per set de Hawk-Eye aan te roepen als ze denken dat de beslissing van de umpire niet juist is. Dit heet een challenge. Bij een incorrecte challenge gaat er één van het totaal af, bij een correcte behoudt een tennisser alle challenges.
Een set wordt gewonnen door de speler die het eerst 6 games wint, met een verschil van twee games. Als de stand in een set 6-5 is en de speler die op 6 staat de volgende game wint, dan wordt het 7-5 en is de set afgelopen.
Al in de vijftiende eeuw moest je vier punten hebben om een game te winnen. Door deze vierdeling kreeg je de scores 15, 30 en 45. Het Franse woord voor 45, 'quarante-cinq' en het Engelse 'forty-five' werden te lang bevonden; het werd de gewoonte 40 te zeggen.” De term 'deuce' komt eveneens uit het Frans.
Deze prent vormt een bevestiging van de theorie dat er heel vroeger om geld gespeeld werd. Een wedstrijd was dus een strijd om een 'wedde'. Aangezien de munteenheid in de Middeleeuwen 60 cent was, levert het spelen om een 'kwartje' per punt de scores 15, 30 en 45 cent en tenslotte het spel op.
De meeste tennissers zullen in de minimale tot gemiddelde prijsklasse zitten en dus ben je waarschijnlijk ergens tussen de € 335 en € 740 per jaar kwijt aan tennis.
Tennis (4,8 km)
Het is dus erg moeilijk om te bepalen hoeveel een tennisser gemiddeld per wedstrijd loopt, maar tot zover mogelijk is loopt een profspeler zo'n 4,8 kilometer per match.
Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Een match of wedstrijd wordt meestal gespeeld naar twee gewonnen sets. In grote toernooien (Grand Slam, Masters en Davis Cup) moeten de mannen drie sets winnen. Een set wordt gewonnen door de speler die het eerst 6 games wint, mits het verschil minimaal twee games bedraagt.
Uiteindelijk eindigde deze set in 70-68 in het voordeel van John Isner. Ze speelden de langste wedstrijd in de ATP-tour ooit: in totaal 11 uur en 5 minuten.
De speler of het koppel dat bij een nieuwe set aan de beurt zou zijn om te serveren mag ook in de supertiebreak beginnen met serveren. Net als bij een tiebreak van zeven punten wordt er eerst een punt gespeeld vanaf rechts.
Wie daarna een punt maakt, staat 30-15 voor. En zo gaat dat door tot iemand vier punten heeft. Maar als je allebei drie punten hebt, staat het 40-40, oftewel deuce. En dan duurt de game langer.
Het kan natuurlijk ook anders gaan tijdens de wedstrijd. Wanneer beide spelers drie keer een punt hebben gescoord staat het 40-40, 'Deuce'! De persoon die bij 'Deuce' weet te scoren staat op voordeel (advantage) en als hij dan ook het volgende punt weet te winnen, dan is de game voor die persoon.
Vroeger telde men met de klok mee: eerst kreeg je 15 punten, dan 30, 45 en 60. Later werd het spel ook in Engeland gespeeld, waardoor de telling iets veranderde. Zij vonden 45 te lang en maakten hier 40 van. Deze telling kennen we nu nog.
De term 'love' staat in de tennis voor nul punten, maar waar komt deze merkwaardige uitdrukking vandaan? De léúkste verklaring voor love is dat het een verbastering is van het Franse l'oeuf. Dat betekent 'het ei' – en dat is precies hoe een nul eruitziet.
Dat er zo veel Engelse tenniswoorden zijn, komt doordat de spelregels voor tennis door een Engelsman zijn bedacht. Dat was in 1873, en de bedenker heette majoor Walter Clopton Wingfield. Hij organiseerde de eerste echte tenniswedstrijden. Vanaf dat moment is tennis een serieuze sport.
Deuce = ... ie een rol speelt bij de puntentelling. Als de stand 40 tegen 40 is, en dus gelijk, spreekt men van deuce. Indien een van beide spelers hierop een punt maakt, staat zij of hij op voordeel (advantage).
Sam Groth (Australië)
In 2012, bij de Zuid-Koreaanse plaats Busan versloeg Groth het toenmalige record van hardste service geslagen die ooit gemeten was. Het record stond toen op 251 km/uur, op naam van Ivo Karlovic. Groth versloeg hem door een service te slaan van -houd je vast- 263 kilometer per uur!
Tennis. Een set in een tennispartij wordt gewonnen door de speler die het eerst zes games wint, met een verschil van twee games.
advantage ("voordeel") – een moment wanneer de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce en nog één punt nodig heeft om de game te winnen.