Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).
Wijnglazen zijn er in alle soorten en maten. Maar hoeveel wijn in een glas is nu de juiste inhoud van een glas wijn? In de horeca wordt meestal een wijnmaat van 100 ml voor een glas wijn gebruikt.
Zo min mogelijk! Zeker niet meer dan tot de helft, maar de basisregel is dat wij ongeveer 125ml. wijn in een glas doen.
horeca richtlijnen, in de horeca gaat meestal zo'n 100cc wijn in een wijnglas. De horeca gaat uit van zo'n 6-7 glazen uit een fles van 0,75liter.
glas of blik bier, 25 cl, 5% = 1 standaardglas.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
De meest klassieke kan kiezen voor een normaal glas water, dus het zal ongeveer 200 – 250 ml bevatten. Aan de andere kant, degenen die kiezen voor een beker ontbijt, zal ongeveer 250 ml inhoud hebben.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Momenteel wordt mannen aangeraden niet meer dan vier glazen per dag (telkens ongeveer 175 milliliter) te drinken en vrouwen slechts twee tot drie, wat overeenkomt met één groot glas wijn.
Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca. 12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. In de praktijk kan de grootte van de glazen nogal verschillen.
WITTE WIJNGLAZEN
Een wit wijnglas is kleiner en smaller dan het rode wijnglas. In een breed glas vervliegen de aroma's direct. Dat komt omdat er een groter oppervlak aan de lucht blootgesteld is. Het smalle glas zorgt dat de wijn langer koel blijft.
In één Nederlands standaardglas alcoholhoudende drank zit ongeveer 12 cc (= 10 gram) alcohol. Eén standaardglas bier met 5% alcohol is 250 cc, een standaardglas wijn met 12% alcohol is 100 cc en een standaardglas gedistilleerd met 35% alcohol is 35 cc.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
'Zo'n 60% van de Nederlanders denkt dat je uit een standaard fles (75 cl) wijn 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5'.
Tegenwoordig is het in Europese wetten vastgelegd dat het standaard formaat wijnfles 750 milliliter is.
In 1 fles wijn van 0,75 cl kunnen we dus 1,2 kilo aan druiven rekenen zo'n 600 tot 800 druiven wat ongeveer een tros of 10 is. Afhankelijk hoe vol het wijnglas wordt geschonken kunnen we hier ongeveer 100 tot 125 druiven rekenen voor 1 wijnglas.
Voor de komst van de kurk werd de wijn goed gehouden door deze te vermengen met verdunde en gezoete hars waardoor deze toch weer een bijsmaak kreeg. De wijn Retsina kent nog steeds het gebruik van hars. De eerste flessen werden gemaakt van zwart glas.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het onderzoek toont aan dat het eten van druiven, het drinken van rode wijn of het drinken van druivensap, mogelijk zou kunnen helpen om sneller vet te verbranden en daardoor dus vet te verliezen. Ook beweren de onderzoekers dat het zou kunnen helpen als je problemen hebt met je stofwisseling.