Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding. De kraamverzorgster en de veloskundigen adviseren hier over tijdens de kraambed periode, de eerste 2 weken.
De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding per dag is: 150 ml melk per kilo gewicht. Weegt je baby 5 kilo, dan heeft hij/zij op een dag dus 5 keer 150 = 750 ml flesvoeding nodig. De hoeveelheid voeding per fles is laag als je kindje nog jong is (75-110ml) en het aantal flesjes op de dag hoog is (7-10).
Hoeveel melk drinkt een pasgeboren baby per keer? Pasgeborenen krijgen per voeding maar tussen de 30 en 60 ml binnen. Dit neemt toe tot ongeveer 60 tot 100 ml als ze twee weken oud zijn, dus maak je geen zorgen als het lijkt alsof je de eerste dagen na de geboorte niet veel melk produceert!
Richtlijn voor kunstvoeding van 0 tot 6 maanden
Bied de totale hoeveelheid melk aan. Gewicht baby 2,5kg: ongeveer 375 ml. Gewicht baby 3,0kg: ongeveer 450 ml. Gewicht baby 3,5kg: ongeveer 525 ml.
Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Hoeveelheid flesvoeding
Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Weegt je baby bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende. Maar dit is alleen een richtlijn.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Uw baby heeft per dag 150ml voeding nodig per kg lichaamsgewicht. Dus bijvoorbeeld: een baby weegt 3.5 kg. Dan heeft hij nodig 3,5 x 150ml = 525 ml per dag. Verdeeld over zes voedingen is dat dan ± 90 ml.
Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken.
Het is niet erg als je baby een dag iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Probeer niet heel veel extra te geven. Verlaag bijvoorbeeld zijn normale hoeveelheid melk, maar geef wel vaker een fles. Zo drinkt hij vaker dan normaal, maar is de totale hoeveelheid op de dag niet direct veel meer.
Wanneer de baby laat zien dat hij klaar is met drinken (wegdraaien van hoofd, wegduwen van fles enzovoort), dan is dit het moment is om te stoppen met voeden, of de fles nu leeg is of niet. Overvoeding kan leiden tot kramp, spugen en overgewicht.
Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby. Te lang een te lage bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de hersenen. Het is daarom vaak beter om je pasgeboren baby niet langer dan drie tot vier uur zonder voeding te laten.
Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
Bedenk wel dat pasgeboren baby's vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby een uur na de voeding alweer hongersignalen vertoont.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Laat bij voorkeur maximaal 4 uur tussen twee voedingen in de eerste week. De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen worden de voedingen elke dag gemiddeld met 10cc opgehoogd (2e dag: 20 cc per voeding, 3e dag: 30 cc per voeding, etc.)
Tijd tussen voedingen verlengen
Wanneer je baby voldoende groeit in lengte en gewicht kunnen deze tussenpozen van 3 uur geleidelijk worden verlengd. Wil je een voeding afbouwen? Ons advies is hier ongeveer een week de tijd voor te nemen.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Hoeveel flesvoeding drinkt een baby? Hoeveel flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) je kind nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.
Zelf uitrekenen. Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.
Een handige rekensom om de hoeveelheid voeding te berekenen: 150 milliliter x gewicht (in kg) = aantal milliliter voeding per 24 uur. Deze hoeveelheid verdeelt u dan over het aantal voedingen dat u wilt geven. Borstvoeding en zuigelingenvoeding bevatten (bijna) alle vitamines die nodig zijn voor baby's.