Nee, het begraven van paarden na hun overlijden is niet mogelijk volgens de Nederlandse wetgeving. Voor paarden gelden andere regels dan voor huisdieren zoals honden en katten. Paarden dienen net als andere landbouwhuisdieren ter destructie te worden aangeboden aan de Rendac.
In Nederland is het verboden om een paard te begraven. Dit heeft vooral te maken met het risico voor de volksgezondheid. De kadavers van paarden bevatten bijvoorbeeld kiemen die vele tientallen jaren in de grond kunnen overleven. Veel zaken rondom het overlijden van een paard zijn niet zomaar vanzelfsprekend.
Het laten inslapen van je paard door de dierenarts biedt de mogelijkheid om rustig afscheid te kunnen nemen. Dit kan op een kliniek of thuis, in de vertrouwde omgeving van het paard. Thuis heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te zorgen dat het paard niet alleen is, maar bijvoorbeeld een maatje in de buurt heeft.
Rendac individuele ophaaldienst
De Rendac komt het paard ophalen met een speciaal ingerichte paardentrailer. Het paard kan vanuit de ingang van de wei of stal worden vervoerd op een afgesproken tijdstip. Hiervoor kun je 7 dagen per week, 24 uur per dag een paard aanmelden via 0900-9221.
De euthanasie
Het paard krijgt eerst een injectie waarvan hij suf wordt, maar nog wel blijft staan. Na enkele minuten begint deze injectie te werken en zal het paard zijn hoofd laten zakken. De tweede injectie is een cocktail van narcose middelen waardoor het paard zal gaan liggen.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Paarden en pony's
Van paarden is het nog minder bekend hoe en hoelang ze rouwen. Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren.
Overleden paarden en/of pony's kunt u melden bij Rendac. Het paard of de pony wordt dan de eerstvolgende werkdag bij u opgehaald door een kadaverwagen van Rendac, oftewel een vrachtwagen met een grijpkraan. De kosten hiervan liggen ongeveer rond de €50. - (2022).
Wanneer dit allemaal goed is, krijg je twee- à driehonderd euro voor het paard, afhankelijk van het gewicht, de conditie en de leeftijd.
Deze brancard, met luchtbanden, rijden we tegen de rug van het overleden paard aan. Afhankelijk van de ondergrond kunnen we de wielen er onderuit halen waardoor de brancard op de grond komt te liggen. Dan draaien we het paard met zijn tweeën met de hand om en draaien we het paard over zijn rug op de brancard.
Tuurlijk kan een paard zich verdrietig voelen. Het verschil met ons, mensen, is dat zij er direct alles aan doen om terug gelukkig te worden.
Aan sommige paarden zie je echt dat ze eronder lijden, door bijvoorbeeld wild te gaan rondrennen of net passief in een hoek van de weide te staan treuren. Dit in tegenstelling tot andere paarden die er veel sneller overheen zijn of waaraan je zelfs amper merkt dat ze moeite hebben met het verlies.
Wat doet Rendac met mijn dode (huis)dier? Rendac zorgt ervoor dat uw dode huisdier wordt opgehaald bij de dierenarts, dierenambulance of de gemeentelijke instelling waar u het heeft achtergelaten.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven. Over het opgraven van een hond en het alsnog laten cremeren van de resten staat waarschijnlijk weinig op internet omdat het weinig voorkomt en omdat er geen regels voor zijn.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De wet voorziet nu uitdrukkelijk dat alle paardachtigen (paarden, pony's, ezels, …) die buiten worden gehouden, moeten kunnen opgestald worden of, indien dit niet het geval is, moeten beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok.
Indien het om paardachtigen gaat, die uit een EU lidstaat komen, dan is slachten alleen mogelijk als er een geldig paspoort is, waaruit blijkt dat de paarden niet uitgesloten zijn voor de slacht. Een Invoergezondheidscertificaat moet ook voor paarden uit lidstaten en derde landen (buiten de EU) afgeleverd worden.
Ook een overleden paard kan een waardige uitvaart krijgen, in een heus paardencrematorium. Met een inslaapstal als voortraject en een enorme oven als laatste stap.
Trekken aan een dood paard is een uitdrukking voor een situatie waarbij: de ander het oneens is met veranderingen die je wilt doorvoeren. de ander niet openstaat voor nieuwe ideeën of voor jouw advies. de ander niet openstaat voor verbetering.
Wat is destructie? We spreken van destructie wanneer een huisdier of paard verwerkt wordt tot diermeel en vetten die als (bio)brandstof dienen. U kunt hierbij denken aan vloeibare vetten (biofuels) voor bedrijfsauto's.
Voor een gemiddeld paard van 500 kg deel je die 500 kg door 100 en dat vermenigvuldig je dan met 1,5. Je komt uit op een gewicht van 7,5 kg. Deze 7,5 kg is het gewicht aan droge stof dat een paard van 500 kg dagelijks nodig heeft.
In het crematorium bestaat de mogelijkheid om in een wachtruimte te verblijven tot aanvang van de crematie. Een crematie duurt doorgaans 3 tot 5 uur.
Luid hinniken: Paarden hinniken naar elkaar als ze ver uit elkaar zijn. Ze doen het ook als ze bedroefd zijn, zoals wanneer ze een vriend moeten achterlaten. Zachtjes hinniken: een welkomstgeluid. Een merrie hinnikt zachtjes naar haar veulen.