Verse melk heeft een pH-waarde van 6,7.
Yoghurt is een zuur product met vaak een pH tussen 3,7 en 4,5. Hierdoor krijgen schimmels en gisten weinig kans om de yoghurt te laten bederven en hebben bacteriën beperkte mogelijkheden om te groeien.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Is de geur heel muf, zuur of overheersend, drink het dan niet. 3. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet drinken.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Een normale pH in tomaten is 4.0-4.5 en hoe lager de pH, hoe scherper en zuurder het fruit.
De zure smaak van cola en ph waarde cola is laag
Heel zuur. Het heeft een pH waarde van ongeveer 2,7. pH is een maat voor de zuurgraad en heeft waarden van 0 tot 14.
Zuiver water wordt met een pH-waarde van 7 als neutraal beschreven, leidingwater heeft in de regel een pH-waarde tussen 7,0 en 8,5. Alkalische oplossingen hebben een pH-waarde van boven de 7. Hoe hoger de pH-waarde boven de 7 ligt, hoe sterker alkalisch de oplossing is.
Zuur: vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, granen en alcohol. Neutraal: zetmeel en suiker. Alkalisch: fruit, noten, peulvruchten en groenten.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Voeding bij een basisch dieet
De meeste groenten – bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, courgette en zoete aardappel – en ook fruit, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie.
De pH-waarde van een product geeft dus aan hoe zuur of basisch een oplossing is. Producten met een pH-waarde onder de 7 zijn zuur, zoals sinaasappelsap. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch, bijvoorbeeld soda. Water heeft een pH-waarde van 7 en is dus neutraal, niet zuur, niet basisch.
Bekende stoffen die basisch zijn: pH 9,5: bleekwater (chloor), pH 10,5: zeep, pH 11,5: ammonia, pH 14: natronloog (gootsteenontstopper). In zijn algemeenheid geldt dat een zuur reageert met een metaal (het metaal "oplost") en een base tast een vet aan en "verzeept" dan.
Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Zure fermentatieproducten als zuurkool, yoghurt etc. zijn door de fermentatie ook opeens basisch geworden. Iets wat zuur is, is immers over de hele linie vaak basisch, las je al aan het begin van het verhaal.
Het eten van sinaasappels maakt je lichaam meer basisch: het alkaliseert je lichaam. Eet je een sinaasappeltje voor het sporten, dan verzuurt je lichaam dus minder snel omdat de basische waarden hoger liggen. Aanrader dus!
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Als consument kun je dus niet altijd weten wat er met de rauwe melk is gebeurd. Ook kun je niet zien, ruiken of proeven of er ziekmakende bacteriën inzitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om rauwe melk te koken voor je het drinkt of in een gerecht verwerkt. Zo kun je een voedselinfectie voorkomen.
Rauwe melk
Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48u in de koelkast. Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, is het risico voor infectie door rauwe melk verwaarloosbaar.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.