Er zitten 156 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) zure haring. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zure haring'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium. Dat betekent dat je met 100 gram haring al op driekwart van je dagelijkse hoeveelheid zit. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als je de rest van je menu erop afstemt, maar het is goed om je er bewust van te zijn!
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Haring valt in de categorie 'vette vis. ' Een vis wordt 'vet' genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat. Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen. Dit concludeert de Universiteit Maastricht in een studie die morgen wordt gepresenteerd tijdens een internationaal congres over obesitas.
Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Onze rolmopsen worden nog op authentieke wijze met de hand gerold en ingelegd. De rolmopsen zijn verkrijgbaar in 38cl en 55cl pot.
Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.
Haring lusten we rauw of gerookt. Hij doet het goed op een tortilla met komkommer en dille. Recept voor zure haring? Probeer 'm eens door de salade, met aardappel en biet bijvoorbeeld.
Magere vissen zijn onder andere tong, snoekbaars, baars, forel, tilapia, kabeljauw, koolvis en schelvis. Ook al bevatten ze minder omega 3 vetzuren, dan nog is magere vis een gezonde en lekkere afwisseling in je eetpatroon.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Goed afdekken en koel zetten dus en vooral niet te lang bewaren. Zo zijn er ook producten waarvan het misschien minder voor de hand ligt dat ze niet te lang bewaard kunnen worden. Een geopende pot zure haring bijvoorbeeld is ook maar 1-2 dagen houdbaar.
Haring invriezen kan dus, maar de smaak is wel minder dan bij de verse haring die je op de markt koopt. Dit smaakverschil is minder zolang de haring maar vers is bij het invriezen. Vraag dus duidelijk bij de visboer of er inderdaad sprake van vers gevangen haring, of sprake van reeds eerder ingevroren vis.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Haring in tomatensaus is heel gezond
Vette vis zoals haring is heel gezond, ook onze haring in tomatensaus. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om minimaal twee keer in de week vis te eten. Vis zit namelijk een bron van vitamines en mineralen.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.