Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Er zijn aanwijzingen dat mensen die stoppen met het eten van geraffineerd brood minder buikvet hebben en minder snel aankomen. Het meeste supermarktbrood is arm aan voedingsvezels en rijk aan geraffineerde granen en kan daardoor het risico op diabetes type 2 verhogen.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten.
Wanneer is brood niet gezond? Het sterk bewerkte meel en de toevoegingen in wit, verpakt brood kunnen het ongezond maken. Te veel witbrood eten kan bijdragen aan obesitas, hartziekten en diabetes .
Het verminderen van koolhydraten kan sommige mensen helpen, maar je hoeft brood niet helemaal te schrappen om af te vallen . Hoewel brood vaak wordt gedemoniseerd als "dikmakend", is dit niet waar, vertelde Tai Ibitoye, een diëtiste, aan Insider, en je hoeft het niet helemaal uit je dieet te schrappen om af te vallen.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof.
Gekookte eieren, een (groente!)omelet of gebakken eieren. Met eieren zit je altijd goed! Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt.
Brood, en dan met name volkorenbrood, is een belangrijke bron van voedingsvezels. Deze vezels helpen ons spijsverteringsstelsel gezond te houden, helpen de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te reguleren en zorgen ervoor dat we langer een vol gevoel hebben .
Vitamines en mineralen: brood levert vooral B-vitamines (zoals thiamine, niacine en foliumzuur), ijzer, zink en magnesium. Ook hiervoor geldt: volkorenbrood bevat er meer van dan witbrood. Aan brood wordt ook vaak bakkerszout toegevoegd, wat jodium bevat. Vetgehalte: de meeste broodsoorten bevatten weinig vet.
Tijdens het dieet eet je de ene dag alleen maar brood, en dan bijvoorkeur alle donkere, volkoren en meergranen soorten, en de volgende dag eet je normaal maar wel gezond. Deze dagen wissel je onderling af. Op die manier krijg je in een week minder calorieën binnen waardoor je gewicht verliest.
Door ze te elimineren, vermindert u de hunkering naar voedsel, waardoor het gemakkelijker wordt om minder te eten en af te vallen . Het grootste probleem met witte rijst, brood, pasta en aardappelen is dat ze een cyclus van hunkering naar voedsel veroorzaken. Ze laten een plotselinge piek van suiker in uw bloedbaan vrij. Uw lichaam reageert op die extra suiker door insuline vrij te geven.
Een slechte adem, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Het lijkt wel alsof je een griepje hebt. Het verminderen van koolhydraten heeft ook een effect op je humeur.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Je eet voedsel dat niet vullend is
Je lichaam verteert geraffineerde koolhydraten sneller dan andere koolhydraten. Dit betekent dat voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, snoep en witbrood niet erg vullend zijn. Probeer in plaats daarvan geraffineerde koolhydraten te vervangen door complexe koolhydraten die meer vezels bevatten.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Wit brood
Het heeft een hoge glycemische index en kan bloedsuikerpieken veroorzaken . Een onderzoek onder 9.267 volwassenen ontdekte dat het eten van twee sneetjes (120 gram) witbrood per dag geassocieerd werd met een 40 procent verhoogd risico op gewichtstoename en obesitas.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Overweeg een supplement met jodium! Wanneer je weinig of geen brood eet, krijg je waarschijnlijk onvoldoende jodium binnen. Jodium is aan brood toegevoegd om tekorten te voorkomen. Een gebrek aan jodium is onwenselijk, vooral wanneer je zwanger bent of een kinderwens hebt.
Advies over brood eten
Je hebt een hoger risico op overgewicht, ontstekingen en hartklachten door de gemodificeerde tarwe en chemische toevoegingen, meer vetopslag door schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kans op darmklachten door de gluten.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
De koolhydraten in brood triggeren de aanmaak van insuline. Wanneer je dan ook nog te veel eet, zorgt die insuline dat het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in gevaarlijk vet. Dit vet wordt direct rondom de buikstreek opgeslagen (bron)!
Brood kan je lichaam snel van energie voorzien uit koolhydraten, maar als je geen gezonde vetten, een eiwitbron of vezelrijk brood eet voor een langdurig verzadigd gevoel en blijvende energie , zul je snel daarna de onvermijdelijke crash voelen, waardoor je je futloos voelt.
Yoghurt dieet: je neemt verspreid over de dag twee liter yoghurt met veel eiwitten. Er bestaan veel varianten op dit dieet, meestal wissel je normale dagen af met yoghurt dagen. Tijdens de yoghurt dagen eet je alleen twee liter yoghurt en kun je per week zo'n 2 tot 4 kilo afvallen.