Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Living-apart-together (lat) relaties zijn hiervan een voorbeeld. Dit zijn vaste relaties waarbij de partners niet samenwonen.
Maar hoelang duurt het nu al en hoe lang wil je nog wachten? Begrijp me goed: er is niets en dan ook helemaal niets mis met een latrelatie. Maar het moet wel je eigen keus zijn. Als je aan het latten bent omdat je partner niet anders kan of wil, dan kan dat vroeg of laat tot eenzaamheid leiden.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
In een latrelatie behoud je veel vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met je partner bij de inrichting van je huis of bij het indelen van je vrije tijd. Althans, op de momenten dat jullie elkaar niet zien. Je hoeft ook minder verantwoording af te leggen, omdat je niet elke dag samen bent.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Een weekendrelatie beantwoordt precies aan uw verlangens: door de week woont u alleen en kunt u doen waar u zelf zin in hebt, in het weekend doet u iets gezelligs met uw vriend.
Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.
Bij een LAT-relatie zie je elkaar bijvoorbeeld enkel in het weekend en wonen jullie gescheiden. Bij een lange afstandsrelatie zien jullie elkaar niet voor een lange tijd. Om samen een LAT-relatie te laten slagen ga je naar het speciale artikel hierover.
Open relaties en polyamorie
Een open relatie is een vaste liefdesrelatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook met andere mensen te zoenen, te daten, of seks te hebben.
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Wanneer je 4 dagen/nachten samen bent in 1 woning, kan er worden geconcludeerd dat je samenwoont. En wat als je niet wilt meewerken? Dan riskeer je een afwijzing van je aanvraag of een beëindiging en/of terugvordering van je uitkering.
Praat met hem.
Zet hem niet onder druk en neem ook geen aanvallende houding aan. Laat hem weten dat je graag meer tijd met hem wilt doorbrengen. Vraag hem of er iets is waar hij over wil praten. Het kan moeilijk zijn om te praten over hoe je je voelt, zelfs met je vriend.
Werken aan een goede relatie
positieve illusies: het beste in de ander zien. lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn. samenhorigheid: een bondgenootschap of 'wij' gevoel hebben.
Deel toekomstplannen, levensdoelen en dromen
Samen naar relatie-workshops gaan, een reis plannen, praten over de toekomst, samenwonen en kinderen krijgen; dat zijn investeringen op het niveau van perspectief. Het geeft verbinding in de toekomst.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
De tijd nemen om samen te zijn, om jullie dag door te nemen, om te knuffelen, om seks te hebben, om samen te lachen en om samen te huilen zijn keuzes die je relatie goed zullen doen. Wanneer jullie je blijven focussen op alles wat nog op jullie 'to do' lijstje staat groei je uit elkaar.