Espresso is koffie die bereid wordt door een kleine hoeveelheid heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Espresso wordt gedronken uit een klein kopje.
Het cafeïnegehalte in een bereide espresso capsule bedraagt ongeveer 50 tot 120 mg. Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Omdat die koffies relatief het meeste koffie hebben, bevatten ze ook de meeste cafeïne. De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto – deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
Het is daarbij van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende manieren waarop je een kopje koffie kunt zetten. We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water. Zou je espresso drinken in dezelfde hoeveelheid als een filterkoffie, dan bevat een espresso wel meer cafeïne.
De hoeveelheid cafeïne in koffie en thee kan heel wisselend zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie op een dag te nemen. Met alleen deze hoeveelheid koffie kun je namelijk soms al in de buurt van de 200 mg komen.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
Een dubbele espresso, wat ongeveer overeenkomt met een halve kop normale koffie, bevat al 125 mg cafeïne.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Als richtlijn tussen alle verschillende hoeveelheden en koffiesoorten kun je per kop koffie uitgaan van een gemiddelde van 75 tot 100 milligram cafeïne.
De hoeveelheid koffie
Voor een espresso gebruik je 7 gram koffie. In de betere espressobars wordt tot wel 9 gram gebruikt.
Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Opvallend is ook dat koffiecapsules / Nespresso cups ook relatief veel Cafestol bevatten en je hier dus beter niet te veel van kan drinken. * Met een papieren filter. ** Aantal kopjes dat je kunt drinken voordat het een noemenswaardig effect heeft op het cholesterolgehalte.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol.