In 1951 verleende koningin Juliana aan de producent van Buisman's GS het predicaat Koninklijk. In de jaren zestig werd smakelijke koffie van goede kwaliteit voor iedereen betaalbaar, waardoor de noodzaak om een schepje Buisman aan de koffie toe te voegen sterk verminderde.
Gebruikte men Buisman (of koffiestroop van een van die honderd andere Nederlandse branders) dan kon men met minder koffie toe en dronk men toch een stevig bakje. Want dat is wat het doet, die koffiestroop: het maakt je koffie wat pittiger en de koffie kleurt wat donkerder.
“Ze zijn gestopt met het maken van de lepeltjes. Jammer. Een economische overweging volgens de fabriek want ze zagen geen toegevoegde waarde meer in het lepeltje”, vertelt de man die de geschiedenis van zijn dorp graag bewaart voor het nageslacht.
Een blikje Buisman koffiestroop moet goed worden afgesloten, want als er vocht bij de koffiestroop komt wordt de koffiestroop hard en is de koffiestroop niet meer te doseren. Bewaar het blikje daarom op een koele en droge plek, bij voorkeur in de koelkast.
Dek je pot suiker af met een vochtige doek en laat deze een halve tot een hele dag staan. Afhankelijk van hoeveel suiker er in je pot zit. Het vocht in de doek gaat subtiel worden opgenomen door de suiker waardoor deze opnieuw zacht wordt. Leg twee blaadjes vochtig keukenpapier over je suikerpot.
helemaal door Buisman helaas niet meer geleverd worden, zijn helemaal uit de handel.
Het wordt gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren. Een kleine hoeveelheid Buisman wordt bij het zetten toegevoegd aan de koffie. 'Buisman' was op de Nederlandse consumentenmarkt lange tijd een soortnaam voor gebrande suiker.
Houdbaarheid koffiebonen veel te serieus genomen
De datum betekent enkel dat het product niet meer voldoet aan bijvoorbeeld kleureisen. U kunt uw koffiebonen dus nog rustig nuttigen tot wel enkele maanden/jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur. Om aroma en smaak zo goed mogelijk te bewaren wordt koffie na het branden snel en goed verpakt. Koffie blijft het lekkerst als je het pak na opening bewaart in een goedsluitende en dus luchtdichte bus.
SPAR | Buisman Royal Aroma - je vindt het bij SPAR.
Op 9 augustus 1867 legde Herman Buisman in Zwartsluis het fundament voor een roemrucht, oer-Hollands bedrijf: Buisman. De grossier en koffiebrander brandde die dag zijn eerste 'koffijstroop'.
Aan de Zomerdijk te Zwartsluis staat de fabriek van Koninklijke Buisman, de producent van vele soorten koffie- en chocoladespecialiteiten. Het is opmerkelijk dat in het kleine Zwartsluis al in 1867 het fundament werd gelegd voor wat later zou uitgroeien tot een alom bekend industrieel bedrijf.
Waarom zout in koffie? Het verhaal gaat dat het toevoegen van zout aan een kopje koffie de bitterheid van de koffie vermindert. Bovendien wordt gezegd dat het helpt om veroudering van koffie teniet te doen. Dus als je er zeker van wilt zijn dat je het meeste uit de koffie haalt, is dit misschien iets voor jou.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
Wel zijn er nog twee grote shagfabrieken, in Joure (waar Drum en Van Nelle worden gemaakt) en Groningen (waar Samson en Javaanse Jongens worden gemaakt).
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken. Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".
In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Houdbaarheid vacuümverpakte koffie
Hierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de koffie kan komen. Gebrande koffie zal pas gevoelig zijn voor zuurstof en daardoor in smaak verminderen zodra het geen gassen meer loslaat. Ons advies is onze luchtdichtverpakte koffie maximaal 6 maanden te bewaren.
Mensen zochten hun toevlucht in een goedkope vervanger: cichorei. Omdat cichorei wat bitter smaakte, zochten koffiebranders ondertussen naar een smaakvolle vervanger. Het branden van suiker ('koffijstroop') bleek dé oplossing. Ook Herman Buisman maakte koffijstroop.
Om cichorei op te lossen in water moet je gebruik maken van dezelfde verhouding als dat je bij koffie en water aanhield. Meng twee eetlepels cichorei poeder in elke 180 ml water om het goed te mengen. Cichorei koffie kan soms een beetje te bitter zijn. In zo'n geval kan je een Café au Lait maken.
Producten zoals Buisman Koffie verkeerd en soortgelijke producten zijn te bestellen bij Albert Heijn. Bestel artikelen als Buisman Koffie verkeerd dus direct via jouw vertrouwde online supermarkt, AH.nl.