BTW-tarieven in ZwitserlandHet normale tarief van 7,7% wordt verhoogd tot 8,1%,Het verlaagde tarief van 2,5% wordt verhoogd tot 2,6%,Het speciale tarief voor accommodatiediensten wordt verhoogd van 3,7% tot 3,8%.
Zwitserland heeft de meeste EU-regels voor de plaats van levering voor BTW overgenomen. Wanneer u goederen importeert, koopt of verkoopt in Zwitserland dient u zich mogelijk als niet-ingezeten bedrijf in het Zwitsers federale BTW-register registreren.
U kunt btw terugvragen over goederen en diensten die u hebt gekocht in een ander EU-land. Maar terugvragen kan ook als u in een ander EU-land btw hebt betaald over de invoer van goederen uit een niet-EU-land.
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 16%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%. Het gemiddelde tarief in de EU en het VK is ongeveer 21%.
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Het belastingstelsel in Zwitserland is ingedeeld in drie verschillende soorten belasting: federaal, kantonnaal en gemeentelijk. De federale belasting is vrij laag omdat alle belastingen uiteindelijk bij elkaar opgeteld worden. In vergelijking met Nederland is dit een heel ander systeem, en kan dus best lastig zijn.
In Duitsland gelden de volgende tarieven: Standaard tarief is 19 %, dit is het tarief voor de meeste goederen en diensten. Laag tarief is 7 %, dit is het tarief voor onder andere water, sommige etenswaren, boeken, landbouw, hotels en sport.
Vergeleken met de normale handel bespaar je op belastingvrije artikelen zoals bijvoorbeeld parfums en cosmetica tot wel 20%. Op alcohol en tabak kan je besparing zelfs oplopen tot 50%.
Zwitserland, voor velen nog steeds bekend als het belastingparadijs van Europa. En als je hier woont, snap je precies waarom. Je betaalt aanzienlijk minder belasting en andere afdrachten op je loonstrookje dan in andere landen. Onder andere daardoor is je nettoloon ook vele malen hoger dan in een ander land.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
De laagste winstbelasting binnen Europa kennen Cyprus en Ierland, een taxplanning kan dus fiscaal voordelig zijn.
Zoals in de tabel hierboven te zien is, heeft Hongarije momenteel de hoogste btw in Europa, vastgesteld op een niveau van 27%. Kroatië, Denemarken en Zweden volgen daarop met een btw-tarief van 25%.
Zwitserland kent in vergelijking met Nederland een gunstig belastingsysteem. Belastingtarieven zijn over het algemeen aanzienlijk lager dan in Nederland. Dat geldt onder meer voor de heffing van inkomstenbelasting, winstbelasting, erfbelasting (successierecht) en schenkbelasting (schenkingsrecht).
In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op: het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%. Voor bepaalde werkzaamheden van woningen van 2 jaar en ouder geldt ook het verlaagde btw-tarief van 9% als het gaat om isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.
Je betaalt voor elk product een ander btw-tarief. En soms betaal je zelfs geen. Dat btw-tarief is een 'belasting over de toegevoegde waarde' op producten en diensten. Het standaardtarief in België is 21%.
Het normale tarief is 21 %.Voor bepaalde categorieën van goederen en diensten gelden echter wel gunstigere tarieven van 0%, 6 % en 12 %.
In de VS wordt geen btw geheven, maar wel een verbruikstaks ('Sales Tax'). Deze taks wordt enkel aan het einde van de verkoopketen geheven en is verschuldigd door de eindgebruiker (meestal de consument). Op het niveau van de import, is deze taks, in tegenstelling tot de invoer-btw in de EU, niet verschuldigd.
Het dagelijks leven in Zwitserland is vrij duur. Het openbaar vervoer is één van de beste en kwalitatiefste systemen ter wereld maar dat brengt de nodige kosten met zich mee. Ook inkopen doen in een supermarkt zijn vrij duur.
Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo heeft Zwitserland een andere munteenheid, de Zwitserse frank. Verder zijn de belastingen relatief hoog. Hiertegenover staat wel dat de lonen in Zwitserland ook een stuk hoger dan in Nederland zijn, dus in verhouding is Zwitserland niet per se heel duur.
Zwitserland en Noorwegen extreem duur
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
12% – maaltijden en enkele uitzonderingen
Hierbij de overige producten en diensten die ook onder de uitzondering van 12% btw vallen: restaurant- en cateringdiensten (met uitzondering van het verschaffen van dranken en de eenvoudige levering van bereide maaltijden en dranken) steenkool.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Controleer hier welk tarief u moet hanteren.