Samen met het slijm dienen de haren van de gegeten muizen als “bindmiddel” om alle resten aan elkaar te plakken. Uilen produceren één à twee braakballen per dag. Dat is af- hankelijk van hoeveel ze gegeten hebben.
Dat is afhankelijk van het seizoen en de grootte en gewicht van de uil. Ook of er jongen gevoed moeten worden speelt natuurlijk een grote rol. Maar een gemiddelde van 2 tot 3 muizen per dag is het meest voorkomende wanneer ze geen jongen hebben te voeden. Overigens eet een bosuil heel gevarieerd.
In het broedseizoen leggen uilen ongeveer 3 à 4 eieren. De vrouwtjesuil blijft in het nest op de eieren zitten om ze lekker warm te houden en uit te broeden. De mannetjesuil zorgt ervoor dat het vrouwtje voedsel krijgt. Zodra de kuikens uit het ei komen worden ze nog warm gehouden door hun moeder.
Eten en gegeten worden
De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Kerkuilen hebben ongeveer 1200 veren. Deze veren zijn anders dan de veren van andere vogels.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Een agressieve bosuil heeft het gemunt op fietsers op een fietspad in het Noord-Brabantse Knegsel. Meerdere mensen kregen flinke klappen van de roofvogel op hun hoofd, tot bloedens toe. Geert Sanders van Vogelwerkgroep De Kempen ging poolshoogte nemen, maar werd zelf ook geraakt.
De prijs van een uil hangt af van de leeftijd, soort en kleur, en varieert van 150 tot 5000 euro. Als je zelf handig bent, kan je al een volière bouwen voor 400 euro. Een mooie volière laten bouwen kost al snel duizenden euro.
Hij eet alles met huid en haar op. Wat hij niet kan verteren wordt een bal. Die braakt hij overdag tijdens het rusten uit. Meestal 2 per dag.
Al van in december willen ze de grenzen van hun territorium kenbaar maken. Sommige nachten hoor je er geen één, andere nachten zijn ze overal aan het roepen. Als er één mannetje begint kunnen de anderen het niet laten om hierop te reageren. Maar ook het vrouwtje kan in duet met het mannetje een triller laten horen.
De ogen van de uil zijn zo scherp dat ze goed in het donker kunnen zien. Ook hun gehoor is uitermate sterk. Uilen weten zelfs muizen in een afgesloten pikdonkere kamer vangen. In de volksmond zegt men zelfs: "de uil ziet wat andere niet ziet." Dit alles maakt de uil een symbool van wijsheid.
Je kunt de vogelverschrikker eenvoudig aan een boom, schuur of dakgoot hangen. Door de schittering van het zilveren materiaal worden vogels geweerd. Daarnaast rinkelt er een belletje wanneer de uil door de wind beweegt. Ook dit zorgt ervoor dat geen vogel zich nog in je tuin durft te begeven.
Een kerkuil is te koop vanaf zo'n 75 euro. Eendagskuikens zijn te koop voor enkele euro's per kilogram. Natuurlijk kost ook het bouwen en onderhouden van een grote volière vrij veel geld. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt.
Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen). Het is aan te raden de vogels op vaste tijden te voeren, zodat er een regelmatige braakbalcyclus ontstaat. Voedsel bestaat uit een verzameling aan stoffen die ervoor zorgen dat een lichaam kan functioneren.
Als ze ongeveer vijftig dagen oud zijn, beginnen ze korte vluchten te maken. In totaal duurt het zo'n twee maanden voordat de jongen zelf in staat zijn een prooi te vangen. Een bosuil is na één jaar volwassen en kan dan voor nageslacht zorgen. Bosuilen kunnen zo'n 10 á 15 jaar oud worden.
Uilen komen bijna overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. Soorten die in Europa leven zijn onder meer de ransuil, de bosuil, de kerkuil, de steenuil, de oehoe, de velduil, de Oeraluil, de sneeuwuil en de Laplanduil. De bosuil is een soort die veel voorkomt in Europa, en hij is ook te vinden in Nederland.
Wat eet de kerkuil? De kerkuil jaagt 's nachts door kort boven de grond te vliegen en de grond af te speuren naar voedsel. Op het menu staan vooral knaagdieren (muizen en zelfs ratten), maar ook vleermuizen en kleine vogels.
Schooltv: Uilskuikens - De jonkies van een uil.
Hij kan ook loodrecht omhoog en naar beneden kijken zonder dat zijn schouders in beweging komen.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.
Een piepende jonge ransuil! Ze staan op het punt van uit 'vliegen'. Ze houden dan constant contact met elkaar door een hoge klaaglijke piep te laten horen. Jonge ransuilen zijn knap lawaaiig!