Je ouders mogen, net als alle andere woningeigenaren, zelf beslissen aan wie ze de woning verkopen. Zij kunnen besluiten om hun huis via de gebruikelijke weg te verkopen en geïnteresseerden te laten bieden (vaak via een bod op inschrijving). Maar ze kunnen ook hun kinderen de eerste kans geven om het huis te kopen.
Ouders mogen zelf beslissen over hun eigendommen. Wil je dus je huis of appartement verkopen, doe gerust! Ook de inkomsten uit die verkoop zijn voor jullie zelf. Het is aan jullie om te bepalen wat ermee gebeurt.
De woning in een erfenis kan alleen verkocht worden als alle erfgenamen meewerken. Als er één erfgenaam weigert dan kan je die dwingen. Dat kan via de kantonrechter of zelf met een brief. Kijk wel uit met je termijn van levering.
Doorgaans zijn de gezamenlijke erfgenamen bevoegd om de woning te verkopen. Dit betekent dat de gezamenlijke erfgenamen samen overeenstemming moeten hebben over de verkoopprijs. De opdracht tot verkoop wordt door de erfgenamen of de executeur aan een makelaar gegeven.
Regel dan een notariële volmacht. Als je vader en/of moeder zelf nog kan beslissen over de verkoop kun je een notariële volmacht of verkoopvolmacht regelen. Met een verkoopvolmacht geven ze jou toestemming om de woning te verkopen.
Wanneer gaat de woning in de verkoop? Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden.
Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.
Hypotheek overnemen na overlijden ouders
In fiscale zin kan het kind voor wat betreft de hypothecaire lening niet in de voetsporen van de overleden ouder treden. In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen die overname in deze situatie mogelijk maakt.
Wat betekent een huis erven van uw ouders bij leven? In feite erft u pas als uw ouders overlijden. Wel kunnen uw ouders de woning bij leven aan u verkopen en deze van u huren, of de woning deels schenken. Bij dat laatste betaalt u wel schenkbelasting.
Je ouders mogen de woning op zich voor een bedrag onder de woningwaarde aan jou verkopen.Je krijgt dan alleen wel te maken met schenkbelasting. De fiscus ziet het bedrag dat jij minder voor de woning betaalt dan de WOZ-waarde namelijk als een schenking.
Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kan de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen.
Ja zeker wel, alleen bestaat dan de mogelijkheid dat je erfbelasting moet betalen over het bedrag dat je ouders “te weinig “ aan huur hebben betaald. Laat je altijd goed informeren over wat het huis van je ouders kopen en weer verhuren fiscaal voor jou en je ouders betekent.
In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.
Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is.
U mag aan iedereen uw woning voor 50% verkopen. Handig is wel dat u uw nieuwe mede-eigenaar aan wie u voor de helft de woning verkoopt goed kent.
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling).
Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Een huis kopen in naam van iemand anders is geen vage of louche constructie, maar volledig rechtsgeldig. Dat kan met een commandverklaring.
Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.
Erfenis opgeven bij aangifte
De erfenis heeft weinig invloed op de hoogte van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heft alleen belasting over het fictieve rendement uit uw vermogen (31%), dat thuishoort in box 3. Dit is van belang als u de geërfde woning heeft verkocht en uw vermogen daardoor veel hoger uitkomt.
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.