Schrikdraad. Het spannen van een schrikdraad is wellicht de beste oplossing om reigers te verjagen. Schrikdraad span je rondom je hele vijver. Zodra de reiger in aanraking komt met de schrikdraad wordt er een ongevaarlijk stroompje gegeven.
Dit gebeurt in kolonies, samen met andere in kolonies broedende watervogels. Zo beschermen ze zich tegen hun natuurlijke vijanden zoals de vos en de bunzing. Om te nestelen heeft de reiger een flinke hoeveelheid overjarig riet nodig.
Daarbij moet u weten dat de reiger een beschermde vogel is. De reiger verjagen is de enige manier. Vangen en of doden is dus verboden. Er zijn echter middelen beschikbaar waardoor het de reiger moeilijker gemaakt worden uw vijver leeg te vissen.
Zolang zijn prooi niet al te groot is, slokt een reiger die zo in zijn geheel naar binnen. De voorkeur gaat uit naar vissen van 10 à 15 cm lang. Denk aan baars, brasem, stekelbaars en karpers, vissen die ook in sommige vijvers leven. Ze jagen het liefst in niet al te diep water, bij voorkeur op -20 tot -40 cm diepte.
De spirituele betekenis van een reiger zien is langzamer aan doen, te kijken naar wat je wilt en op je intuïtie vertrouwen bij het kiezen van het juiste pad. Leg de focus op wat je echt wilt, kom in je eigen kracht door net zo statig rechtop met je borst vooruit te staan als de reiger.
In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk. Een blauwe reiger wordt gemiddeld 5 jaar oud.
Blauwe reigers eten alles wat zij in ondiep water (zoet, brak en zelfs zout) kunnen vinden: kleine en grotere vissoorten, rivierkreeft (tegenwoordig zijn dat allemaal exotische soorten), salamanders en kikkers.Ook mollen en muizen als deze te pakken zijn.
Zo werkt hij dagelijks naar schatting 300 tot 500 gram vis naar binnen. Behalve vissen, eet de blauwe reiger zowat alles wat in ondiep water leeft:kikkers, salamanders, palingen, rivierkreeftjes en zelfs ringslangen. Hij zoekt ook aan land naar prooien, vooral in de winter.
Reigers slapen in het broedseizoen grotendeels in de kolonie, op of bij de nesten. Vaak gaan reigers 's avonds nog op foerageertocht, een gunstige tijd om nog een visje te verschalken. Na hun avondmaal gaan ze, in het donker, slapen in (hoge) bomen.
De specialiteit van de blauwe reiger is de sloot.Hier vindt deze vogel een breed menu met muizen, kikkers, vissen en grote insecten. De vraatzucht van de blauwe reiger kan ook in ons voordeel werken. Zo eten ze graag de exotische Amerikaanse rivierkreeft.
Ja reigers kunnen inderdaad wel zwemmen al stelt het niet veel voor, zullen ze het niet snel doen, zeker niet bij diepe sloten of grote plassen water omdat ze meer peddelen dan zwemmen.
Vissen kunnen horen en daarom van geluiden afschrikken. Geluiden onder water verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Deze trillingen gaan ongeveer 4 keer zo snel als trillingen die door de lucht worden overgedragen. Op deze trillingen reageren de vissen.
Er zijn ook dieren die zomaar ineens grootse dingen verrichten. Zo heeft Wesp een keer de zon gevangen in een doosje, want die wilde hij altijd al hebben. Of Reiger, die met geen mogelijkheid kan omvallen, terwijl hij het toch wel een keertje wil.
Als je toch felgekleurde vissen wil hebben zul je je vijver moeten aanpassen voor koi karpers, die moeten dan al zo groot zijn dat de reiger ze niet op kan eten. Maar voor koi´s en een koivijver is een investering nodig.
Nest. De blauwe reiger broedt van februari tot en met mei, meestal in slordige kolonies in bomen, maar steeds vaker ook solitair. De voorkeur gaat uit naar plekken waar rovers moeilijk bij komen; eilandjes in een vijver of plas bijvoorbeeld. Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten.
Sloten, vochtige weilanden, grachten, beken, meren en kusten vormen zijn natuurlijke habitat. Hij speurt daar alert naar voedsel. De blauwe reiger broedt in kolonies in hoge bomen en in afgelegen bospercelen of rietvelden.
Blauwe reigers hebben een gevarieerd dieet. Ze eten vooral slootvoedsel: kleine en grote vissen, kikkers en rivierkreeften. Af en toe vangen ze een mol, muis of vogelkuiken. Door het voedsel nat te maken, glijdt het makkelijker door de slokdarm van de reiger.
Reiger smaakt het beste als paté, leerde hij. Al surfend stuitte hij op nog meer vreemde vogels die ooit op de menukaart stonden.
Een aangereden reiger zou je dus legaal op je bord mogen leggen en die kan ook best lekker zijn. "Tot in de jaren '70 was het in Nederland nog heel gebruikelijk om reiger te eten." vertelt Rob Hagenouw van de De Keuken van het Ongewenste Dier.
Reigers bouwen hun nest bij voorkeur boven in een boom op een eiland. Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten, en wordt door het vrouwtje gemaakt. Het mannetje brengt het materiaal aan. In de nestkom worden 4 tot 6 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed.
Voedsel. De blauwe reiger is een roofvogel en voedt zich voornamelijk met vis, kikkers, muizen en andere kleine dieren. De vogel jaagt vaak in ondiep water, waarbij hij zijn lange snavel als een speer gebruikt om vissen te prikken en uit het water te halen.
De purperreiger is een relatief schuwe vogel van moerassen en jaagt langs dicht begroeide sloten op kleine visjes. Van enige afstand en in de vlucht lijkt de purperreiger wel wat op de blauwe reiger.