Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar. Het record uit 2017 van 1.864 grote branden komt dichtbij en het bosbrandseizoen is nog lang niet afgelopen.
bosbranden zijn iedere zomer herhaaldelijk in het nieuws. De langdurige droogte en hittegolven dragen daaraan bij. Meldingen van branden kwamen vaak uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Kroatië Italië Griekenland en Rusland.
Landelijk gezien zijn er in 2020 minder bosbranden dan gemiddeld in de tien voorgaande jaren. Het waren er dit jaar tot nu toe ruim 41.000, blijkt uit cijfers van het National Interagency Fire Center. Gemiddeld zijn dat er 44.000.
De meeste bosbranden vinden plaats in Californië, het Amazoneregenwoud (dat zich uitstrekt over 9 landen in Zuid- Amerika), Australië en in verschillende landen in Azië, zoals in Indonesië.
Ontstaan van een bosbrand
moedwillig een vuur wordt gemaakt (brandstichting of zwerflandbouw door middel van hakken en branden). Onvoorzichtig met vuur wordt omgegaan (barbecue of sigaret) blikseminslag plaatsvindt. door lenswerking (in bijvoorbeeld een weggegooide glazen fles) een concentratie van zonlicht ontstaat.
Een bosbrand kun je bestrijden door het bos nat te spuiten, zodat het hout moeilijker brandt. Omdat bossen heel groot zijn is dat niet altijd mogelijk. Als er een bosbrand is, wordt er ook weleens voor gekozen om een deel van het bos te kappen. Dan kan de brand zich niet verder verspreiden.
Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Gevolgen van bosbranden
Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde. Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.
Hoe ontstaan bosbranden? Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
In Nederland worden jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand getroffen, wat neerkomt op ruim 100.000 woningbranden per jaar.
In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur in vlammen opgegaan dan in heel 2021. Een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer is in de as gelegd, meer dan drie keer de oppervlakte van de provincie Utrecht. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS.
In 2021 waren er 66.657 claims voor woningbranden per jaar. Dat zijn 182 claims per dag. 21 fatale woningbranden (een woongerelateerde brand waarbij dodelijk slachtoffers zijn ontstaan.
Natuurbranden veroorzaakten het afgelopen jaar naar schatting ongeveer 1760 megaton aan CO2-uitstoot. Dat is een record voor wat betreft de uitstoot door bosbranden, berekende het aarde-observatieprogramma van de Europese Unie, Copernicus.
Een bosbrand wordt bijna altijd veroorzaakt door mensen. Bliksem zorgt maar voor 1 of 2 procent van de branden. In Europa gebeurt dat het vaakst door nalatigheid en criminaliteit. Soms laten mensen bijvoorbeeld een kampvuur of barbecue aanstaan, of gooien een sigarettenpeuk weg.
De meeste bosbranden zijn te vinden op de continenten Australië, Noord- en Zuid-Amerika. Grotere bosbranden worden ook regelmatig gemeld in delen van Azië en in Afrika.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
2021 werd het jaar van de meeste bosbranden. In juli 2022 schreef de Volkskrant: Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar.
Frankrijk wordt de laatste maanden geteisterd door een recordaantal natuurbranden. Volgens de laatste meting is ruim 62.000 hectare aan bos- en heidegebied in vlammen opgegaan door 271 verschillende bosbranden, die door de extreme droogte sneller overslaan en moeilijk te blussen zijn.
Brand kun je namelijk ook blussen met vuur. Een methode die vaak wordt ingezet bij grote bosbranden. Het heet backburning, en het houdt in dat de brandweer zelf alvast een stuk bos in de fik steekt – onder gecontroleerde omstandigheden en een heel stuk voor de 'echte' brand.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben er 9 fatale woningbranden in ons land plaatsgevonden, waarbij 10 dodelijke slachtoffers waren te betreuren. En in 2021 hebben er 27 branden in woningen gewoed met in totaal 31 slachtoffers.
Aantal overleden brandweermensen sinds WO II
Sinds 5 mei 1945 zijn in Nederland bijna honderd brandweermensen omgekomen tijdens het werk.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65[1] is.